Razboiul monedelor. Cum se blocheaza casieriile bancilor prin noul protest al debitorilor cu credite in fanci elvetieni

Razboiul monedelor. Cum se blocheaza casieriile bancilor prin noul protest al debitorilor cu credite in fanci elvetieni

Grupul de debitori cu credite in franci elvetieni a trecut, incepand de ieri, de la protestele de strada la boicotarea activitatilor din banci. Dupa mai bine de 10 minute de asteptare in care nimeni nu ne spune de ce stau atat de mult cei doi platitori de la ghiseele bancii, intrebam ce se intampla.

acum 73 luni (11 Feb 2015)

Grupul de debitori cu credite in franci elvetieni a trecut, incepand de ieri, de la protestele de strada la boicotarea activitatilor din banci.

Pentru inceput, ei au obturat doar casieriile catorva banci, ore intregi, prin operatiuni care presupun formalitati minutioase, amenintand ca aceasta forma de protest ar putea lua proportii de nivel national.

Mai mult, debitorii au venit la casieriile unor banci cu galeti de banuti, declansand un fel de razboi al monedelor din care si ei, dar mai ales si bancherii vor avea de pierdut. Debitorul-protestatar vine cu 1 (un) leu - bancnota sau maruntis - si cere sa i se inregistreze ca plata in contul ratei, casierul fiind nevoit sa intocmeasca toate procedurile birocratice (listarea si completarea formularelor, chitanta, registru etc.) si sa-i echivaleze suma in franci francezi.

Ca la orice plata, indiferent de suma in cauza, aceasta operatiune dureaza cel putin doua minute. Imediat dupa incheierea procedurii, debitorul pune pe ghiseu alt leu, obligandu-l pe casier sa ia totul de la capat cu procedurile, echivalarea, completarea formularelor etc. Apoi debitorul mai scoate un leu, fara sa lase un alt client la rand si... Foarte bine: la fiecare ghiseu se instaleaza cate un debitor-protestatar si blocheaza astfel una dintre activitatile esentiale ale bancii, incasarile de cash de la alti clienti. Deocamdata

La o astfel de sucursala bancara, cu casieria in plin blocaj din cauza platilor in cascada, am intrat si noi, ieri, pentru a efectua un schimb valutar.

Dupa mai bine de 10 minute de asteptare in care nimeni nu ne spune de ce stau atat de mult cei doi platitori de la ghiseele bancii, intrebam ce se intampla.

Casierul, vorbind parca mai mult ca sa-l auda oamenii de la ghiseu, ne raspunde: "Dupa cum vedeti, au loc niste operatiuni mai speciale de plata, care dureaza cam mult". "Nu, dom'le, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro