Razboiul litoralului: cum spera romanii sa le fure turistii bulgarilor

Razboiul litoralului: cum spera romanii sa le fure turistii bulgarilor

Mai mult, la conditii de cazare superioare fata de Romania, in Bulgaria un sejur pentru o familie cu un copil sau chiar doi era cu pana la 30% mai ieftin ca in statiunile de pe Litoralul romanesc. "Unele statiuni precum Albena ofera oaspetilor sositi in lunile mai-iunie si septembrie-octombrie, pe langa sistemul de masa hotelier, si posibilitatea de a lua pranzul si cina gratuit, in restaurantele cu specific din cadrul statiunii, iar clientii pot incerca astfel specialitati ale bucatariilor internationale: italienesau mexicane, in plus exista si optiunea meniurilor dietetice", mai spune Eliza Custura.

acum 98 luni (2 Aug 2015)

Asta este intrebarea pe care si-o pun sute de mii de turisti romani atunci cand isi planifica vacanta de vara. De mai bine de zece ani, majoritatea spune: Bulgaria. Litoralul bulgaresc a crescut la inceputul anilor 2000, asa incat sute de mii de turisti din Occident cautau destinatii de vacanta in Bulgaria. Cat despre romani, nici nu se mai punea problema - erau principalii turisti straini care alegeau statiunile bulgaresti de pe malul Marii Negre. In ultimii doi-trei ani, lucrurile s-au mai schimbat si in Romania, iar oamenii de afaceri si-au indreptat atentia si catre sudul Litoralului, unde au inceput sa investeasca, insa capacitatile de cazare decenta sunt deocamdata doar de ordinul miilor.

Bulgarii investeau, la noi era rugina

Agentiile de turism din Romania au ajuns sa se specializeze in oferte pe litoralul bulgaresc. La inceputul anilor 2000, vecinii bulgari au intrat pe piata cu oferte bune, la conditii de cazare superioare fata de cele oferite de hotelierii din Romania. Mii de spatii de cazare erau insalubre, multe hoteluri aveau o situatie juridica neclara, iar turistii care alegeau statiunile din Romania cautau cazare la pensiuni neclasificate de autoritati sau pur si simplu se cazau la particulari.

Dincolo de granita, lucrurile se miscau repede si sigur. Bulgarii incepusera sa construiasca inca din anii `90 unitati noi de cazare, in timp ce romanii ofereau conditii din anii `70 - `80.

"In primul rand, turistii ne-au cerut Bulgaria pentru ca hotelierii de acolo ofereau conditii all inclusive. Nu mai ieseau sa ia masa in oras si nu-i mai pacalea nimeni cand le facea nota de plata. Avantajul bulgarilor a fost ca si-au adus manageri de hotel nemti si francezi, iar treburile administrative erau gestionate ca in vest", sustine Violeta Constantinescu, manager la Agentia de turism Ploutos.

Mai mult, la conditii de cazare superioare fata de Romania, in Bulgaria un sejur pentru o familie cu un copil sau chiar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro