Razboiul imamilor in Kosovo

Anchetatorii din Kosovo declara ca oamenii au fost radicalizati si recrutati de un corp de religiosi extremisti si de asociatii secrete finantate de Arabia Saudita si de alte state arabe din Golf care utilizeaza o retea obscura, asemenea unui labirint, de donatii provenite de la organizatii caritative, de la particulari si de la ministere. Dar noua rasa de predicatori radicali au pus in functie moschei de cartier, adesea construite cu banii sauditi si in unele cazuri au demolat constructii seculare, inclusiv o biblioteca istorica din Gjakova si mai multe moschei vechi de 400 de ani, sanctuare, cimitire, toate considerate ca idolatre in wahhabism. Sub masca organismelor de binefacere Autoritatile kosovare implicate in ancheta au constatat ca organismul de binefacere saudit Al Waqf al Islami a sprijinit asociatii infiintate de predicatori asemenea lui Qazimi in aproape toate orasele regionale.

acum 72 luni (24 May 2016)

Cotidianul New York Times a publicat o analiza asupra regiunii unde banii sauditi si ideologia wahhabita au influentat societatea musulmana, altadata toleranta. In ultimii doi ani, politia a identificat 314 kosovari - din care doi kamikaze, 44 femei si 28 copii - care au mers in strainatate pentru a se alatura organizatiei teroriste Stat Islamic, cel mai mare numar din Europa raportat la numarul populatiei. Anchetatorii din Kosovo declara ca oamenii au fost radicalizati si recrutati de un corp de religiosi extremisti si de asociatii secrete finantate de Arabia Saudita si de alte state arabe din Golf care utilizeaza o retea obscura, asemenea unui labirint, de donatii provenite de la organizatii caritative, de la particulari si de la ministere. Directorul politiei pentru lupta contra terorismului in Kosovo, Fatos Makolli, declara ca "ei au promovat Islamul politic (...) au trimis multi bani pentru diverse programe in principal pentru tineri, persoane vulnerabile, au adus multa literatura wahhabita si salafista.

Dupa doi ani de ancheta, politia a acuzat 67 de persoane, a arestat 14 imami si a oprit 19 organizatii musulmane sa actioneze contra Constitutiei, incitand la ura si recrutand pentru terorism. O transformare in aceasta tara de 1,8 milioane locuitori care nu demult era printre societatile musulmane cele mai pro-americane din lume. Americanii au fost primiti ca eliberatori dupa lunile de bombardamente NATO in 1999 finalizate cu independenta Kosovo fata de statul sarb. Au venit si sauditii aducand milioane de euro ca ajutoare intr-o tara saraca si ravasita de razboi. Numai ca acolo unde americanii au vazut o sansa de a crea o noua democratie, Arabia Saudita a vazut un nou teren pentru a raspandi wahhabismul, ideologia conservatoare dominanta in regatul saudit. Kosovo are acum peste 800 de moschei, 240 dintre ele construite dupa razboi si acuzate pentru ca indoctrineaza o noua generatie in wahhabism. Imamii moderati si functionarii descriu o strategie deli... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro