Razboiul gazelor: Gazprom reduce astazi cu 20,45% livrarile catre Romania, cea mai mare taiere de pana acum
Necesarul de importuri de gaze naturale al Romania era astazi de 176.000 de metri cubi, insa Dispeceratul de la Sofia a transmis companiei de stat Transgaz ca livrarile vor fi reduse cu 20,45%. Insa grupurile energetice americane nu mai au voie sa lucreze cu Gazprom, dar si cu companiile Rosneft, Lukoil, Gazprom Neft si Surgutneftegaz in proiecte de gaze sau petrol de sist, exploatari in Arctica sau orice alte perimetre marine de mare adancime.
Necesarul de importuri de gaze naturale al Romania era astazi de 176.000 de metri cubi, insa Dispeceratul de la Sofia a transmis companiei de stat Transgaz ca livrarile vor fi reduse cu 20,45%. Aceasta este cea mai mare reducere a livrarilor de gaze aplicata pana acum de Gazprom Romaniei. Miercuri, livrarile de gaze rusesti catre Romania au scazut cu 18% fata de cantitatile normale, a declarat Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.
"Reducerea anuntata astazi (miercuri -- n.r.) de Gazprom la Transgaz este de 18% in raport cu cantitatile nominalizate pe baza solicitarilor beneficiarilor din Romania. Cantitatile sunt de sub 0,2 milioane de metri cubi pe zi. Productia nationala ajunge la 31 de milioane de metri cubi pe zi, in conditiile in care consumul este de circa 16 milioane de metri cubi pe zi. In plus, in depozite se afla peste 2,4 miliarde de metri cubi, fata de 1,7 miliarde de metri cubi, cat era necesarul de stocare pentru aceasta iarna. Uniunea Europeana investigheaza Gazprom intr-un caz de abuz de pozitie dominanta in relatia cu statele din blocul estic, dar si pentru faptul ca gazoductul South Stream incalca legislatia europeana privind separarea transportatorilor de producatori. Gazprom risca o amenda de 10% din cifra de afaceri, astfel ca pedeapsa maxima ar putea ajunge la 13,6 miliarde de dolari. Europa este cea mai mare piata a Gazprom, catre care a livrat peste 160 de miliarde de metri cubi anul trecut. Gazprom nu se afla sub sanctiuni si are inca acces la finantare pe pietele europeana sau americana, spre deosebire de surata din domeniul petrolier, Rosneft. Insa grupurile energetice americane nu mai au voie sa lucreze cu Gazprom, dar si cu companiile Rosneft, Lukoil, Gazprom Neft si Surgutneftegaz in proiecte de gaze sau petrol de sist, exploatari in Arctica sau orice alte perimetre marine de mare adancime. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro