Razboiul din Est: Drumul pe care a luat-o noua Ucraina

La un an de la alegerea presedintelui Petro Porosenko si sase luni de la depunerea juramantului noii legislaturi, Ucraina ramane profund impotmolita in haos politic si economic. La tot tumultul de politici din tara, s-a adaugat si faptul ca Porosenko a lansat un val de represiuni contra celor mai bogati si mai puternici oameni de afaceri din tara, numitii oligarhi, cu scopul reducerii influentei lor si de a recastiga sustinerea populara. Guvernul pro-occidental al Ucrainei a incercat sa se indeparteze de Rusia, a semnat un acord de asociere cu UE, a primit credite de miliarde de dolari si alte ajutoare din Occident, si a adoptat o lege pentru eliminarea tuturor simbolurilor sovietice, plecand de la sfera politica.

acum 84 luni (19 May 2015)

La un an de la alegerea presedintelui Petro Porosenko si sase luni de la depunerea juramantului noii legislaturi, Ucraina ramane profund impotmolita in haos politic si economic.

Desi de luni de zile Vladimir Putin neaga orice prezenta rusa in conflictul din estul Ucrainei, Kievul se pregateste sa aduca dovezi ce ii contrazic politica negarii - doi soldati rusi capturati intr-un oras aflat la 15 km de fieful separatistilor din Lugansk.

Un purtator de cuvant militar ucrainean, Vladislav Seleznev a anuntat ca in estul tarii controlat de separatistii pro-Kremlin au fost arestati doi soldati "din fortele speciale ruse" care vor fi prezentati "lumii intregi" in cadrul unei conferinte de presa. Capturarea celor doi soldati rusi a fost anuntata duminica, 17 mai, de purtatorul de cuvant militar Andrei Lisenko.

Desi Seleznev a declarat ca nu are "nici o alta informatie pentru moment", batalionul de voluntari ucraineni Aidar a revendicat capturarea celor doi soldati precizand ca a avut loc langa Sciastia, oras aflat sub controlul fortelor guvernamentale situat la circa 15 km de fieful separatist Lugansk. Potrivit lui Seleznev, ar fi soldati din "a treia Brigada a fortelor speciale, cu baza la Togliatti", la 800 km sud-est de Moscova, pe malurile Volgai. Cei doi soldati au fost arestati dupa lupte in care au fost implicate forte ucrainene si circa 14 membri ai fortelor speciale ruse pentru controlul unui pod strategic, lupte in care a fost ucis un soldat ucrainean.

Coruptie si crime

Potrivit New York Times, in Ucraina problemele coruptiei persista, la un an de la revolutie tara fiind in pragul falimentului. O serie de crime cu motivatii politice si sinucideri misterioase ale unor fosti functionari guvernamentali au semanat frica in capitala, iar in Parlament au inceput lupte care arunca in aer coalitia majoritatii pro-europene.

Una din principalele promisiuni facute dupa revolutia Maidanului era un nou Birou de lupta contra ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro