Razboiul apei intr-o localitate din Romania care a explodat imobiliar. Cum se bat pe conducta seaca "bogatii" cu piscine si "saracii" cu castraveti
Din 1990 si pana in acum, in comuna s-au ridicat peste 1.000 de locuinte noi, cele mai multe dintre acestea fiind adevarate vile construite de orasenii care au vrut sa aiba un refugiu de weekend sau sa locuiasca pur si simplu la tara si sa faca naveta 5-6 kilometri pe zi catre joburile de la oras. Practic, infrastructura publica nu mai face fata, iar bugetul comunei s-a dovedit mereu insuficient pentru a acoperi nevoia de drumuri de acces noi, de de retele noi de apa, de gaze, de electricitate sau de canalizare.
Expansiunea imobliara din ultimele doua decenii a transformat localitatea galateana Vanatori (aflata la cativa kilometri de Galati) in zona cu cel mai accelerat ritm de construire din tot judetul.
Din 1990 si pana in acum, in comuna s-au ridicat peste 1.000 de locuinte noi, cele mai multe dintre acestea fiind adevarate vile construite de orasenii care au vrut sa aiba un refugiu de weekend sau sa locuiasca pur si simplu la tara si sa faca naveta 5-6 kilometri pe zi catre joburile de la oras. Practic, infrastructura publica nu mai face fata, iar bugetul comunei s-a dovedit mereu insuficient pentru a acoperi nevoia de drumuri de acces noi, de de retele noi de apa, de gaze, de electricitate sau de canalizare. Daca iarna penele de curent sunt o obisnuinta la Vanatori, reteaua subreda picand din cauza supraconsumului, vara lucrurile o iau razna in ceea ce priveste apa potabila. Chiar in aceste zile in localitate este un adevarat razboi intre "bogatii" cu vile si piscine si"saracii" cu gradini de legume, din cauza penuriei de apa potabila care a facut ca furnizarea sa se faca o zi da si o zi nu.
De circa o luna primaria este supusa unui adevarat bombardament de reclamatii. Pe de o parte, sute de plangeri sunt facute de "bastinasii" din localitate, care locuiesc in case taranesti si vor sa-si ude straturile de rosii si castraveti din ograda cu apa din reteaua publica. "Astia de la vile sa-si traga teava de apa separat, ca au bani. Ei isi umplu piscinele si isi uda gazonul, iar noi nu avem lacrima de apa la robinet", ne-a declarat unul dintre satenii nemultumiti.
Pe de alta parte, cei cu vile, piscine si peluze cu gazon spun ca vor si ei mai multa apa si ca taranii n-ar mai trebui lasati sa irige. Eu am comandat un put de mare adancime, cu sistem de filtrare a apei, iar in o saptamana-doua, am scapat de cosmar", ne-a declarat un proprietar de casa de vacanta din zona Satu Costi a comunei Vanatori.