Razboinicii care au terorizat principatele romane timp de secole: cine au fost cu adevarat tatarii, cei pe care "nici apa cea mai repede nu-i poate opri"

Razboinicii care au terorizat principatele romane timp de secole: cine au fost cu adevarat tatarii, cei pe care

Cauzele au fost diverse, pornind de la luptele interne cauzate de moartea marelui Han Ogodai de la Karakorum (11 decembrie 1241), pana la epuizarea trupelor, care ar fi trebuit sa controleze un teritoriu intins si locuit cu populatii ostile lor. Batu Han s-a intors cu razboinicii sai la Karakorum, capitala imperiului mongol, si, sustinandu-l la tron pe varul sau, Monghe, a primit drept rasplata teritoriul nord-pontic si zonele de pe Volga, acolo unde a intemeiat o noua stapanire, numita Hoarda de Aur, dupa frumosul cort din aur asezat de Batu pe Volga, marcand viitoarea capitala a noului stat numita Sarai. "Odata cu infiintareaHoardei de Aur in 1243, prin desprinderea partii nord vestice a imperiului creat de Gingis Han, amenintarea mongola se va prelungi, iar presiunile exercitate de acest nou centru de putere vor avea repercursiuni ce se vor resimti pe parcursul secolelor urmatoare", scrie Daniel Ciucalau in acelasi articol. "Populatia romaneasca din spatiul extra si intra carpatic a fost afectata de aceasta campanie, un corp de armata, aflat sub conducerea lui Kadan, Buri si Bucek, avand misiunea de a invalui spre sud regatul maghiar si de a anihila fortele militare dinTransilvania, impiedicandu-le sa se uneasca cu oastea regala. Trupele conduse de Kadanau au traversat Carpatii rasariteni, primul obiectiv atacat fiind orasul minier Rodna, pe care l-au distrus si au obligat 600 de germani sa-i insoteasca in calitate de calauze", arata Daniel Ciucalau.

acum 77 luni (5 Jul 2016)

Pradalnicii tatari au intrat de mult timp in folclorul romanesc. Sub denumirea de tatar au fost perceputi de cronicarii europeni in general toti razboinicii calare care s-au revarsat din stepele Mongoliei catre Europa, maturand-o ca un tavalug de foc pana catre fruntariile vestice. Razboinicii lui Ghenghis Han, celebrul lider mongol, au fost ultimii invadatori importanti si de temut ai Evului Mediu, starniti din fundurile Asiei, la fel ca si hunii lui Atilla cu cateva sute de ani mai inainte. Dupa ce au pradat estul, razboinicii calari mongoli, experti in manuitul arcului din goana calului, dar si cu o cavalerie greu inarmata de temut, s-au indreptat catre vest. Au devastat stepele nord-pontice, au trecut cu foc si sabie mai apoi prin statele rusesti, Polonia, Ungaria si pana in Germania. Au luat robi, comori, au dat foc la orase si au ucis tot ce le-a iesit in cale si era capabil sa poarte arme. Au lasat in urma, insa, mai ales in stepele nord-pontice, formatiuni statale care au terorizat estul Europei timp de secole. Hoarda de Aur, in coasta Europei Ghinghis Han, marele razboinic care a starnit ultimul mare taifun nomad asupra Europei, a murit in 1227. Au urmat apoi, Polonia si Ungaria, care au fost pradate cumplit de razboinicii lui Batu Han. Cauzele au fost diverse, pornind de la luptele interne cauzate de moartea marelui Han Ogodai de la Karakorum (11 decembrie 1241), pana la epuizarea trupelor, care ar fi trebuit sa controleze un teritoriu intins si locuit cu populatii ostile lor. Prazile obtinute erau indeajuns de mari pentru a satisface pe luptatori", precizeaza istoricul Daniel Ciucalau in articolul sau "Hoarda de Aur si spatiul nord dunarean la inceputul statalitatii romanesti" din revista "Acta Moldaviae Septentrionalis", numerele VII-VIII. Batu Han s-a intors cu razboinicii sai la Karakorum, capitala imperiului mongol, si, sustinandu-l la tron pe varul sau, Monghe, a primit drept rasplata teritoriul nord-pontic si zonele de pe Volga, acolo unde a intemei... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro