Razboi total Senat-DNA pe cazul Sova

Prin doua cereri, din 9 si 14 aprilie, semnate de procurorul de caz si de procurorul-sef al Sectiei II, Directia Nationala Anticoruptie i-a cerut lui Calin Popescu Tariceanu, toate inscrisurile intocmite in cazul Dan Sova, respectiv "toate inscrisurile intocmite de Senatul Romaniei in anii 2014 si 2015, ca urmare a cererilor DNA pentru urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a senatorilor in functie in perioada 2014-2015". Lesne de vazut ca cele 72-77 de voturi care au permis urmarirea penala a lui Andronescu, Mihailescu sau Ariton sunt mai putine decat cele 79 de voturi care l-au scapat pe Sova de privare de libertate.

acum 65 luni (16 Apr 2015)

Procurorii din subordinea Laurei Codruta Kövesi au cerut Senatului inscrisurile intocmite in cazul Sova, dar si in toate celelalte dosare penale discutate de Camera Superioara in ultimele 16 luni.

Prin doua cereri, din 9 si 14 aprilie, semnate de procurorul de caz si de procurorul-sef al Sectiei II, Directia Nationala Anticoruptie i-a cerut lui Calin Popescu Tariceanu, toate inscrisurile intocmite in cazul Dan Sova, respectiv "toate inscrisurile intocmite de Senatul Romaniei in anii 2014 si 2015, ca urmare a cererilor DNA pentru urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a senatorilor in functie in perioada 2014-2015". 122/P/2012, dosar in care senatorul PSD Dan Sova este acuzat de trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu in urma contractelor pe care firma sa de avocatura le-a incheiat cu reprezentantii complexurilor Turceni si Rovinari.

Forma, mai importanta decat fondul

Dupa momentul initial de surpriza, in care a plouat cu declaratii despre caracterul "inedit" al solicitarilor DNA, conducerea Senatului s-a repliat rapid: cererile procurorilor vor fi ignorate si va fi sesizat Ministerul Justitiei, pe motiv de nerespectare a regulilor de procedura. Concret, Tariceanu si ceilalti reprezentanti ai puterii din Biroul Permanent al Senatului sunt deranjati de faptul ca solicitarile au fost semnate de procurori si nu de catre ministrul Justitiei, ca urmare a cererii venite de la DNA, via Parchetul General.

"Decizia Biroului Permanent este axata pe elementul de fond si pe elementul de forma. (...) In problema de fond nu exista nici un fel de retinere, sunt decizii si documente publice, nu sunt secrete. Ele vor fi transmise de indata ce, si acum trec la partea a doua, chestiunea de forma institutionala, comunicarea va fi facuta conform regulilor institutionale care trebuie sa functioneze intre Senat, Parlament si Justitie", a explicat Tariceanu dupa sedinta conducerii Senatului.

De mentionat ca ideea neresp... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro