Razboi politic pe Codul Silvic

Traian Basescu a mentionat ca, in 2003, la semnarea contractului cu austriecii de la Schweighofer, Ilie Sarbu era ministrul Agriculturii, Victor Ponta era seful corpului de control, iar Adam Craciunescu, caracterizat drept "un protejat al lui tata socru", era secretar de stat, responsabil cu padurile in Ministerul Agriculturii. Compania Holzindustrie Schweighofer sustine ca nu a amenintat niciodata Guvernul Romaniei cu initierea de litigii internationale si saluta decizia presedintelui Klaus Iohannis de a discuta in CSAT problema exploatarilor de lemn, precizand ca va pune la dispozitia acestuia informatiile necesare.

acum 108 luni (15 May 2015)

Izbucnirea scandalului legat de taierile ilegale de lemn provoaca acuzatii la varful scenei politice. Premierul Ponta a acuzat "lideri din PNL" de trafic de influenta, presedintele Iohannis a dezmintit, iar Traian Basescu a taxat implicarea lui Ilie Sarbu, socrul lui Victor Ponta.

Startul atacurilor a fost dat de premierul Victor Ponta, care a afirmat ca lideri din PNL ar fi avut intalniri private cu reprezentanti ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformandu-l pe presedintele Klaus Iohannis.

Ponta a pretins ca ar avea informatii concrete legate de aceste intalniri, dar nu a dorit sa prezinte numele acelor liberali, spunand doar ca este convins ca institutiile statului monitorizeaza situatia si vor informa CSAT in reuniunea care va analiza si problema Codului Silvic. Ponta a apreciat ca ar fi "100%" vorba de trafic de influenta, dupa care a precizat ca nu el este cel care poate face incadrari juridice.

In replica, presedintele Klaus Iohannis a cerut directorului SRI sa verifice de ce informatii a beneficiat premierul Ponta, aratand ca declaratiile sunt foarte grave si, daca se dovedesc a nu fi adevarate, trebuie sa raspunda. "Lasa sa se inteleaga ca ar exista un fel de trafic de influenta la nivelul presedintelui", a explicat seful statului de ce i se par grave acuzatiile. "Am verificat la nivelul Administratiei Prezidentiale, si nu au existat nici un fel de discutii, nici cu lobby-isti si nici macar cu fosti colegi din PNL, pe aceasta tema", a mai spus presedintele. Iohannis a explicat ca a retrimis Codul Silvic in Parlament, pe baza unui document, provenit de la Consiliul Concurentei, potrivit caruia exista riscul de infringement pentru Romania, daca legea nu este conforma cu legislatia europeana. Seful statului a mentionat ca a rugat departamentul juridic de la Cotroceni sa verifice incadrarea afirmatiilor lui Ponta si ca nu mai tolereaza "asa ceva", ca in campanie.

A iesit... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro