Ratele creditelor in lei vor scadea din primavara. Ce efecte poate avea reducerea dobanzii ROBOR

Ratele creditelor in lei vor scadea din primavara. Ce efecte poate avea reducerea dobanzii ROBOR

Dobanda interbancara ROBOR este una dintre principalele componente ale costurilor de creditare, care de regula se adauga dobanzii comerciale oferite de finantatori in contractele de imprumuturi in lei. Pentru a vedea ce influenta are acest indicator, reamintim ca ROBOR cu scadenta la trei luni a incheiat anul 2014 la nivelul de 1,7% pe an, astfel ca scaderea costului leilor a fost, anul trecut, de 40%.

acum 54 luni (28 Jan 2016)

Dobanda interbancara ROBOR este una dintre principalele componente ale costurilor de creditare, care de regula se adauga dobanzii comerciale oferite de finantatori in contractele de imprumuturi in lei.

Aceasta dobanda a scazut, incepand de luni, la noi minime istorice aflate sub pragul de 0,9%, creandu-se astfel conditiile pentru ieftinirea imprumuturilor, in special a celor de consum in lei.

Pe piata interbancara, ROBOR a deschis prima sedinta din 2016 la nivelul de 1%, pentru ca ieri sa fie cotat la 0,89%.

Pentru a vedea ce influenta are acest indicator, reamintim ca ROBOR cu scadenta la trei luni a incheiat anul 2014 la nivelul de 1,7% pe an, astfel ca scaderea costului leilor a fost, anul trecut, de 40%.

In decembrie 2014 fata de ultima luna din 2013, costul leilor scazuse de la 2,4% la 1,7%, avand un declin de 29%. De ce tac bancile

Scaderea fara precedent a ROBOR, cu consecinta ieftinirii creditarii, ar putea fi un moment prielnic pentru ca institutiile de credit sa-si promoveze ofertele.

In primul rand, pentru creditele noi, "nu e obligatoriu ca bancile sa le transfere potentialilor clienti aceasta relaxare a costurilor, si-ar putea rezerva facilitatea pentru a mari marja de profit", ne-a declarat analistul economic Dragos Cabat.

Faptul ca se ieftinesc creditele ne poate conduce la doua concluzii: ori este momentul angajarii de noi imprumuturi, pentru ca acum sunt mai avantajoase, ori - dimpotriva - avem de-a face cu o capcana.

Astfel ca un credit luat acum, cu ROBOR de 1% poate fi atractiv, dar daca ROBOR va creste pe parcursul perioadei de rambursare, in urmatorii doi-trei ani, va provoca o scumpire a finantarii, asa cum a provocat o ieftinire cand si-a redus cotatia.

Istoricul indicatorului ROBOR ne arata ca in 2005 era de 7,5% si a avut o coborare vertig... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro