Rata inflatiei zburda, Robor o urmeaza. Cu cat va creste rata la un credit Prima Casa

Rata inflatiei zburda, Robor o urmeaza. Cu cat va creste rata la un credit Prima Casa

Potrivit profesorului de economie Bogdan Glavan, prognoza de inflatie, optimista, este de 2,7% anul acesta si 3,1% anul viitor. "Daca ROBOR ajunge la 4%, atunci rata la un credit ipotecar pe 25 de ani Prima Casa creste cu 400-500 de lei fata de inceputul acestui an.

acum 72 luni (12 Dec 2017)

Potrivit profesorului de economie Bogdan Glavan, prognoza de inflatie, optimista, este de 2,7% anul acesta si 3,1% anul viitor. "Dar INS a raportat azi deja ca indicele preturilor inregistreaza o crestere de 3,2% pe ultimele 12 luni", spune el. "La inceputul anului, rata inflatiei era 0%. "Pariul pe care il fac acum economistii: cand depaseste ROBOR rata inflatiei?

Si Glavan sustine ca "rata dobanzii urmeaza rata inflatiei, altminteri lumea pierde daca tine bani in banca", deci cresterea ratei inflatiei atrage cresterea dobanzilor.

Ce se intampla cu ratele la credite

Glavan observa ca, in 2012, cand rata inflatiei era de 3,33%, adica foarte aproape de ce prognozeaza statul astazi, ROBOR s-a situat la 5-6%. "Daca ROBOR ajunge la 4%, atunci rata la un credit ipotecar pe 25 de ani Prima Casa creste cu 400-500 de lei fata de inceputul acestui an. Asta este doar o parte a notei de plata pentru politicile populiste, de pauperizare", conchide profesorul de economie. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro