"Rasputin-ul" lui Putin vorbeste despre reconstruirea imperiului rus

Intr-un interviu pentru site-ul maghiar alfahir.hu, intitulat "Imperiul se construieste la Vest", Dughin se refera la retelele de influenta ale Rusiei in state din UE, printre care enumera Syriza si Jobbik, la inevitabila cadere a UE, vorbeste despre europenii care ar accepta sa traiasca intr-un "imperiu eurasiatic" sub protectoratul Rusiei, din care sa faca parte si Romania, Ungaria, Serbia, Slovacia, Austria. Pentru acesti "eurasisti", URSS nu era decat nou avatar al Imperiului Rus - un spatiu a carui intindere si multi-etnicitate necesita un stat centralizat forte, o asimilare fortata a populatiilor frontaliere "periculoase" si o represiune constanta a oricarei forme de democratie, de autogestiune sau de revendicare a libertatii individuale. Ca de obicei, Putin neaga totul, dar sustine cu arme si combatanti separatistii pro-rusi, pacalind Occidentul cu promisiuni de pace pe care nu are de gand sa le tina, provocand tensiuni diplomatice si activitati militare misterioase. Rasputin-ul lui Putin, Dughin, filosof, sociolog si ideologul conceptului eurasiatic, care este si consilierul presedintelui Dumei de stat a Rusiei, a acordat la 27 ianuarie un interviu site-ului ungar alfahir.hu, apropiat de extrema dreapta, in care precizeaza necesitatea crearii unui "imperiu eurasiatic", dominat de Rusia, care sa contracareze influenta Occidentului si care ar ingloba tari ca Romania, Ungaria, Serbia, Slovacia si Austria.

acum 62 luni (2 Feb 2015)

Consilierul din umbra al presedintelui Putin, ultranationalistul rus Alexandre Dughin, s-a referit la actuala situatie din Ucraina, considerata o etapa in planurile Kremlinului contra Europei. Intr-un interviu pentru site-ul maghiar alfahir.hu, intitulat "Imperiul se construieste la Vest", Dughin se refera la retelele de influenta ale Rusiei in state din UE, printre care enumera Syriza si Jobbik, la inevitabila cadere a UE, vorbeste despre europenii care ar accepta sa traiasca intr-un "imperiu eurasiatic" sub protectoratul Rusiei, din care sa faca parte si Romania, Ungaria, Serbia, Slovacia, Austria. Uraste Occidentul si valorile lui "degenerate", militeaza pentru anexarea Ucrainei de catre Rusia, vrea un imperiu "eurasiatic" dominat de Moscova. De la revenirea lui Putin la Kremlin, in 2012, acest extremist este constant invitat la televiziunea rusa. Cantor al lui Mussolini si al ortodoxiei, numit de fostul sau acolit Eduard Limonov "Kiril si Metodiu al fascismului", el a devenit un propagandist al regimului si, potrivit revistei Foreign Affairs, Dughin ar fi "creierul" presedintelui rus.

Analisti occidentali considera ca Alexandre Dughin trebuie ascultat pentru a intelege spre ce destin funest vrea Kremlinul sa antreneze Rusia si intreaga Europa.

Dughin vrea o "ruptura definitiva cu sistemul occidental", anexarea Ucrainei de Est si de Sud, Noua Rusie cum ii spune Putin. La fata locului sunt sute de partizani, tineri separatisti proveniti din Miscarea eurasiatica, iar Dughin le da directive de la Moscova: "Cel mai bine este ca armata rusa sa treaca frontiera". Asta va depinde de loc si de moment". Astazi, el vrea sa o neutralizeze, sa o detaseze de SUA. Prin sustinerea partidelor de extrema dreapta europene sa ajunga la putere sau, cel putin, sa destabilizeze guvernele aflate in functie. Presedintele rus l-a salutat pe premierul ungar ultranationalist Viktor Orban, care sustine actiunea sa in Ucraina, beneficiind in schimb de un pret redus la gaz. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro