Rasismul, intre educatie si ignoranta. Istoric la Oxford: "Ne place sa credem ca suntem mai toleranti azi decat erau bunicii si strabunicii nostri"

Rasismul, intre educatie si ignoranta. Istoric la Oxford:

"Unele subiecte precum anti-semitismul si rasismul romanesc au fost ignorate intentionat de specialisti pana de curand. A fost, insa, folosit si ca un subterfugiu lingvistic si intelectual, cu intentia de a separa nationalismul romanesc si rasismul romanesc de formele radicale ale rasismului practicat in Germania Nazista in aceea perioada. Romanul (ca si germanul, ungurul, ceangaul si asa mai departe) a devenit in aceasta perioada un obiect de studiu, iar poporul roman a fost inteles nu doar in termeni culturali, religiosi si lingvistici, ci si biologici. Unele din aceste forme de discriminare rasiala au fost imprumutate din Italia fascista si Germania nazista - de exemplu definitia "romanului de sange" - ; Termenul de "rasa" a fost adoptat de o terminologie politica si culturala care facea trimitere la declinul national, amplificand pentru Romania un sentiment de asediu si de lupta impotriva unor inamici, atat din exterior, cat si din interior. Cred ca este esential sa se predea astfel de subiecte in clasele superioare de liceu si, desigur, la facultatile de stiinta umaniste.

acum 26 luni (21 Mar 2018)

"Unele subiecte precum anti-semitismul si rasismul romanesc au fost ignorate intentionat de specialisti pana de curand.

Preda Istoria Moderna si Istoria sociala a Medicinei la Oxford Brookes, iar unul dintre cursurile sale este despre rasa si rasism. Ca sa schimbe lucrurile organizeaza pe 24 martie, la Muzeul de Arta Populara "Dr. Nicolae Minovici" din Bucuresti, o expozitie despre cercetarea antropologica in Romania anilor 30-40.

"Cum poate fi studiat antisemitismul romanesc interbelic, de exemplu, fara a intelege rasismul din acea perioada?", se intreaba Marius Turda.

Mai spune ca politica Maresalului Antonescu si Holocaustul din Transnistria trebuie privite si din perspectiva rasiala pentru a fi intelese corespunzator.

Istoricul explica, intr-un interviu pentru "Adevarul", de ce ar fi bine ca tinerii sa invete la scoala despre rasism si cercetarile antropologice din Romania interbelica.

In anii '30, termenul de "rasa" se referea la un grup de oameni cu trasaturi fizice asemanatoare, avand un stramos comun si locuind pe un anume teritoriu care le-a fost favorabil dezvoltarii si cresterii numerice de-a lungul timpului. "Rasa" era inteleasa biologic - legaturi de sange, familie, origine -, cultural-lingvistic (vorbind aceeasi limba si avand aceeasi cultura), geografic (zone specifice), si chiar si religios - catolici, protestanti sau crestini, evrei si musulmani.

De multe ori, termenul de "rasa" fost folosit ca sinonim pentru popor sau natiune.

De exemplu termenul "etnie" s-a folosit foarte des in perioada anilor 1930-1940 pentru a accentua elementele biologice specifice poporului roman. A fost, insa, folosit si ca un subterfugiu lingvistic si intelectual, cu intentia de a separa nationalismul romanesc si rasismul romanesc de formele radicale ale rasismului practicat in Germania Nazista in aceea perioada. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro