Rasism post-BREXIT in Marea Britanie. Urmeaza Europa?

Rasism post-BREXIT in Marea Britanie. Urmeaza Europa?

> Un raport al politiei afirma ca, pe perioada a doua saptamani inainte si doua saptamani dupa referendum, au fost inregistrate un numar record de 3076 de asemenea incidente "hate crimes", adica o crestere cu 42% fata de aceeasi perioada din 2015. Si este un mesaj care prinde, este un mesaj de tip raliere imediata, care nu necesita multe explicatii suplimentare si care si-a dovedit eficienta in perioade de criza, spre exemplu in Germania ridicarii politice a nazismului inainte de inceperea celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Este probabil ca tema urmeaza sa apara si va fi recurenta deoarece pietele europene, mai ales cele puternice din zona euro, au avut si vor mai avea de suferit in continuare mult timp din cauza efectelor financiare si economice produse de unda de soc cauzata de BREXIT.

acum 48 luni (18 Jul 2016)

>

Un raport al politiei afirma ca, pe perioada a doua saptamani inainte si doua saptamani dupa referendum, au fost inregistrate un numar record de 3076 de asemenea incidente "hate crimes", adica o crestere cu 42% fata de aceeasi perioada din 2015. Doar a treia zi dupa referendum au fost inregistrate 289 de cazuri in 24 de ore, "crestere inacceptabila" dupa cum comenta Mark Hamilton, purtatorul de cuvant al Consiliului national al sefilor politiei pentru "hate crimes":

"Avem acum o indicatie foarte clara asupra faptului ca exista o crestere a raportarilor pe plan national privind "hate crimes" si putem deasemeni vedea ca exista o crestere foarte accentuata in ultimele saptamani.."

Mark Hamilton adauga: "Criticii au acuzat pe cativa dintre promotorii campaniei LEAVE de a promova xenofobia si rasismul ca parte a mesajului ca iesirea UK din UE ar permite Marii Britanii sa puna capat unei migratii necontrolate, fonomenul condamnat de multi britanici ca pune presiune pe piata muncii si serviciile sociale". "Exista foarte evidente legaturi intre rezultatul referendumului si oamenii care folosesc asta drept un catalist pentru a afirma lucruri de sau ", spunea Gareth Cuerden, seful diviziei "hate crimes" din Tara Galilor, citat de Times. Care comenteaza in continuare:

Cresterea atacurilor rasiste pare sa se bazeze pe convingerea ca migrantii vor trebui sa paraseasca UK ca urmare a rezultatelor referendumului - sustinatorii optiunii LEAVE promitand ca "vor prelua din nou controlul" asupra fenomenului migratiei.

Sunt insa oare toate acestea fenomene singulare, excese desigur extreme si condamnabile, dar nesemnificative in raport cu tendinta generala care este de toleranta? Sau, dimpotriva, au dreptate cei care se tem ca perioada urmatoare va duce la o crestere a acestor manifestari, tocmai pentru ca mesajul "sa ne luam tara inapoi"" implica evident o linie rasista si xenofoba? Numai ca realitatea care se anunta, cea care ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro