Rasfat pentru iubitorii dansului

Realizat in stil neoclasic si caracterizat prin inovatii subtile in ceea ce priveste miscarile dansatorilor, baletul are drept sursa principala de inspiratie de romanul si piesa de teatru "Dama cu camelii" de Alexandre Dumas-fiul si reproduce tragica relatie sentimentala dintre o celebra curtezana a Parisului si un tanar a carui familie incearca sa-l indeparteze de femeia iubita. Pentru Dawid Trzensimiech punerea in scena a baletului "Petite Mort" este un vis implinit: "Visez la acest rol de multa vreme, inca de cand eram la Baletul Regal din Londra, sunt indragostit de poveste, de coregrafie, de muzica.

acum 65 luni (21 Apr 2015)

Trei dintre lucrarile coregrafice cele mai reprezentative ale ultimelor decenii, care poarta semnaturile unora dintre cei mai importanti creatori ai zilelor noastre, sunt prezentate in premiera nationala pe data de 25 aprilie, ora 19.00, la Opera Nationala Bucuresti.

"Classical Symphony" in coregrafia lui Yuri Possokhov, "Petite Mort" in coregrafia lui Jiri Kylián si "Marguerite and Armand", in viziunea lui Sir Frederick Ashton sunt unite in cadrul unui triptic extraordinar de balet care investigheaza prin mijloace inovative de expresie corporala posibilitatea de a reda simbolic trairi individuale si relatii interumane general valabile. Fiecare dintre cele trei lucrari prezentate in cadrul acestui spectacol reprezinta o adevarata provocare pentru membrii Companiei de Balet a Operei Nationale Bucuresti, o companie specializata in dans clasic, balerinii experimentand cu aceasta ocazie noi stiluri coregrafice care imbina elemente de dans clasic cu cele ale dansului contemporan.

"Classical Symphony", in coregrafia lui Yuri Possokhov, a avut premiera in anul 2010 la San Francisco Ballet, spectacolul fiind ulterior preluat de mai multe companii de prestigiu din lume, printre care Bolshoi Theatre din Moscova, Atlanta Ballet si Cincinnati Ballet. Este plin de virtuozitate, cu miscari contrastante: in timp ce partea de sus a corpului este plina de fluiditate, exactitatea miscarii picioarelor debordeaza de energie.

La randul ei, prim-balerina Bianca Fota spune: ,,Este un balet foarte greu din punct de vedere tehnic, de asemenea este foarte rapid de aceea la inceput ne-a fost greu sa tinem ritmul. Este diferit ca stil, desi pleaca de la clasic, are miscari care duc spre dans contemporan, mai ales in ceea ce priveste bratele si ofera o libertate de miscare pe care nu o avem in baletul clasic". Realizat in stil neoclasic si caracterizat prin inovatii subtile in ceea ce priveste miscarile dansatorilor, baletul are drept sursa principala de inspiratie d... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro