Raportul Salvamont despre tragedia din Retezat: "Au fost mai multe atentionari de avalansa, ultima fiind de risc iminent"

Raportul Salvamont despre tragedia din Retezat:

"In data de 22 aprilie 2017, in jurul orei 14.30, la Baza Salvamont Rausor s-a primit un apel de urgenta prin dispecerul ISU, iar salvamontistul de servici a fost pus in conferinta cu o persoana care a relatat ca in urma unei avalanse produsa sub Vf.Peleaga din Retezat, in partea spre Caldarea Berbecilor, a acordat primul ajutor la trei persoane surprinse de avalansa, precizand ca sunt si doua cadavre ale unor copii de circa 13-14 ani. De la acestia s-a aflat ca in avalansa, au fost prinse sapte persoane, altele decat cele din grupul scolii de ghizi montani", se arata in comunicatul emis de Salvamont Hunedoara.Imaginile de la locul avalansei.

acum 43 luni (25 Apr 2017)

Serviciul Public Judetean Salvamont Hunedoara a facut precizari privind modul in care salvatorii montani au actionat in urma tragediei petrecute sambata, in Masivul Retezat, soldata cu moartea alpinistilor Dor Geta Popescu (13 ani) si Erik Gulacsi (12 ani).

Misiunea salvamontistilor a fost extrem de dificila din cauza conditiilor meteo nefavorabile si a complexitatii actiunii, aceasta necesitand un numar mare de oameni si o coordonare stricta cu toate celelalte structuri ale statului care au atributii in salvarea victimelor, se arata in comunicatul de presa al Salvamont Hunedoara.

"In data de 22 aprilie 2017, in jurul orei 14.30, la Baza Salvamont Rausor s-a primit un apel de urgenta prin dispecerul ISU, iar salvamontistul de servici a fost pus in conferinta cu o persoana care a relatat ca in urma unei avalanse produsa sub Vf.Peleaga din Retezat, in partea spre Caldarea Berbecilor, a acordat primul ajutor la trei persoane surprinse de avalansa, precizand ca sunt si doua cadavre ale unor copii de circa 13-14 ani. Concomitent, au fost alertati si membrii salvamont ai Formatiei Hunedoara care au pornit de urgenta spre locul incidentului. De asemenea, a fost constituita si o echipa de suport formata din zece salvatori montani ai celorlalte trei formatii din judet, respectiv: Petrosani, Lupeni si Uricani, care au pornit si ei spre Cabana Gentiana. La aceeasi ora, primul salvator montan plecat la evaluare intalneste sub Custura Bucurei un grup numeros de persoane, printre care se aflau si parinti ai celor doi copii decedati. In grupul de persoane erau cei 50 de membri ai scolii de ghizi montani, care i-au ajutat pe cei cinci supravietuitori ai avalansei. De la acestia s-a aflat ca in avalansa, au fost prinse sapte persoane, altele decat cele din grupul scolii de ghizi montani", se arata in comunicatul emis de Salvamont Hunedoara.Imaginile de la locul avalansei. Cum au fost gasiti copiii

Actiun... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro