Raport The Henry Jackson Society: Serviciile secrete si DNA submineaza independenta justitiei in Romania

Raport The Henry Jackson Society: Serviciile secrete si DNA submineaza independenta justitiei in Romania

Exista dovezi considerabile ca anchetele sunt folosite pentru a victorii politice, ca procurorii comploteaza cu guvernantii, ca judecatorii sunt influentati in mod abuziv pentru a mentine ridicat numarul deciziilor de condamnare, ca serviciul intern de informatii joaca un rol, sub acoperire, in manipularea sistemului de justitie penala, iar abuzurile de proces sunt o rutina. El lupta pentru principiile si aliantele care mentin societatile libere - lucrand dincolo de frontiere si linii de partid pentru combaterea extremismului, pentru dezvoltarea democratiei si a drepturilor reale ale omului si pentru a lua atitudine intr-o lume tot mai nesigura.

acum 39 luni (6 Jan 2017)

Raportul, intitulat "Fighting Corruption with Con Tricks: Romania's Assault on the Rule of Law" (Lupta impotriva coruptiei folosind trucuri ale escrocilor: Asaltul Romaniei asupra statului de drept, n.r.), avertizeaza asupra existentei unor practici similare celor din perioada comunista. Directia Nationala Anticoruptie (DNA), de exemplu, scrie in comunicatul The Henry Jackson Society, este un participant activ la lupta politica si exista o corelare puternica intre cei urmariti de DNA si interesele celor aflati la putere. Sursa citata mai precizeaza ca exista ingrijorari crescande referitor la implicarea serviciilor secrete care, alaturi de DNA, ar submina independenta justitiei, toate aceste aspecte avand ca efect slabirea statului de drept.

Principalele concluzii ale raportului sunt:

- Existenta ingrijorarilor ca serviciile de informatii dirijeaza, pe ascuns, anchetele anticoruptie. Pe de alta parte, guvernul a refuzat sa investigheze acuzatiile referitoare la infiltrarea serviciilor de informatii in justitie si procuratura. Raportul recomanda o serie de masuri prin intermediul mecanismelor existente la nivelul Regatului Unit, al Uniunii Europene si al Departamentului de Stat al SUA. In particular, Comisia Europeana ar trebui sa declanseze Mecanismul Statului de Drept, care este proiectat pentru a trata amenintari sistemice emergente asupra statului de drept din cadrul UE, sugereaza raportul. In plus, Marea Britanie ar trebui fie sa reformeze, fie sa inlocuiasca mandatul european de arestare (European Arrest Warrant - EAW, n.r.) pentru a include garantii mai solide pentru drepturile omului, mai propune raportul, care arata ca au existat doua cazuri recente in care autoritatile romane au putut sa utilizeze EAW pentru a intreprinde actiuni legale motivate politic in cadrul unor instante britanice.

David Clark, autorul raportului, a declarat:

"Liderii Europei au fost ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro