RAPORT S-a schimbat obiceiul: romanii prefera spitalizarea de zi

RAPORT S-a schimbat obiceiul: romanii prefera spitalizarea de zi

Aproape 4,5 milioane de romani s-au internat anul trecut in unitatile sanitare de la noi din tara. In decurs de un an, gratie unor modificari legislative contestate de farmacisti, au fost deschise peste 320 de unitati, cele mai multe dintre acestea fiind puncte de lucru ale unor farmacii de lant. Cei mai multi doctori sunt de sex feminin Sistemul de sanatate a fost deservit de aproape 300.000 de cadre sanitare, din care peste 100.000 au pregatire superioara, subliniaza raportul INS.

acum 107 luni (6 Jul 2015)

Aproape 4,5 milioane de romani s-au internat anul trecut in unitatile sanitare de la noi din tara. Spre deosebire de anii precedenti, pacientii care au ajuns in spital nu au fost internati in regim de spitalizare continua ci in regim de spitalizare de zi. Aceasta noua tendinta apare abia la cinci ani dupa ce Romania si-a luat angajamentul in fata Fondului Monetar International sa scada numarul de internari in spital cu un procent de 10%. Un alt angajament, pe care tara noastra nu a reusit nici acum sa il respecte, a fost acela de a reduce numarul de paturi din unitatile sanitare publice, finantate de la bugetul de stat.

Dimpotriva, comparativ cu anul 2013, in anul 2014 sectorul public de sanatate a inregistrat modificari importante, arata raportul "Activitatea unitatilor sanitare in anul 2014", realizat de Institutul National de Statistica.

Potrivit documentului, la nivelul anului 2014 au existat 28 de spitale in plus fata de 2013. Cresteri s-au inregistrat si la nivelul ambulatoriilor de specialitate din spitale dar si in ceea ce priveste numarul de cabinete medicale scolare infiuintate pe teritoriul Romaniei, care sunt, in prezent, cu 364 mai multe decat erau in urma cu doi ani. Pe de alta parte, a scazut numarul de cabinete independente de medicina generala, asta din cauza faptului ca si medicii generalisti care profesau la noi in tara au ales calea strainatatii, pentru posturi mai bune si salarii mai mari.

Inflatie de farmacii in mediul urban

O alta dezvoltare a cunoscut-o, la nivelul anului 2014, sectorul privat de sanatate. In prezent, in toata Romania exista 161 de spitale care nu tin de sectorul sanitar public. Doar in 2014 au fost infiintate 27 de astfel de unitati medicale private, in judetele Cluj, Alba, Brasov, Bacau, Iasi, Vaslui, Constanta, Tulcea, Prahova, Dolj si in municipiul Bucuresti. In decurs de un an, gratie unor modificari legislative contestate de farmacisti, au fost deschise p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro