Raport privind situatia din penitenciare. Saftoiu: "Nu avem suficiente programe de reintegrare a detinutilor". Ce solutii sunt propuse

Raport privind situatia din penitenciare. Saftoiu:

Printre solutiile identificate in raport sunt: plasarea in arest la domiciliu pana cand se elibereaza un loc in penitenciar, reducerea limitelor speciale ale pedepselor privative de libertate (in conditiile in care media europeana e de 9,5 luni, iar cea din Romania e de 27,8 luni), executarea pedepselor la domiciliu cu monitorizare electronica sau executarea prin munca in folosul comunitatii a pedepselor de maximum 3 ani care nu au implicat violenta. Daca toti detinutii de la Jilava ar da in judecata statul roman pentru lipsa spatiului din celule, toti ar castiga Vasile Daniel, vicepresedinte Comisia pentru drepturile omului Totodata, pentru perioada post-detentie ar trebui sa existe un mecanism prin care detinutii sa poate solicita servicii de asistenta sociala (cantina sociala, locuinta sociala, venit minim garantat), in prezent fiind o problema deoarece acestia nu au cum sa dovedeasca ca au locuinta sau au locuit inainte de condamnare pe raza unitatii teritoriale a unitatii de asistenta sociala.

acum 23 luni (26 Sep 2017)

Adriana Saftoiu a precizat, inca de la inceputul prezentarii sale, faptul ca raportul nu se bazeaza doar pe documente publice, ci si pe cele trei vizite facute la penitenciarele Jilava, Rahova si in Arestul Central al Capitalei. De exemplu, la Jilava sunt 1.324 de persoane, cu toate ca acest penitenciar are o capacitate de circa 700 de persoane, potrivit sursei mentionate. Celulele in care ar trebui sa fie maximum 6 persoane, pentru a respecta spatiul de 4 metri patrati per persoana, au, in schimb, 18-24 de persoane. De asemenea, fiecare celula are un singur WC si dus pentru toate cele aproximativ 20 de persoane.

CEDO a decis in aprilie, printr-o decizie pilot, sa prezinte un calendar pentru introducerea de masuri pentru a rezolva situatia din penitenciare, intr-o cauza in care 4 detinuti din Romania au chemat in judecata statul roman, reclamand conditiile necorespunzatoare de detentie.

Programul Comunitatea terapeutica

Un exemplu de buna practica este programul Comunitatea terapeutica (implementat cu fonduri norvegiene), de care beneficiaza atat Jilava cat si Rahova. Procentul detinutilor care recidiveaza dupa urmarea acestui program este de maximum 3 persoane la un total de 100 la Rahova si de 2 persoane la 100 la Jilava. Pe de alta parte, potrivit raportului, recidiva ar fi de aproximativ 80% pentru cei neimplicati in vreun program. De altfel, una din solutiile inaintate de raportul citat e extinderea programelor de tipul Comunitatea terapeutica. De asemenea, doua aspecte discutabile sunt dreptul la munca al detinutilor si deficitul de personal din penitenciare. Pentru numeroase locuri de munca trebuie un cazier juridic curat, inclusiv pentru a munci in cadrul unei firme de salubritate. De altfel, aceasta situatie s-a vazut si lunile trecute in Parlament, cand la apelul pentru ocuparea unor posturi de agent de curatenie era punctat faptul ca trebuie ca persoana care aplica sa aiba cazier juridic cur... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro