RAPORT Principalele carente ale sistemului de sanatate romanesc, conform Comisiei Europene

RAPORT Principalele carente ale sistemului de sanatate romanesc, conform Comisiei Europene

Nu a fost inca elaborata o abordare cuprinzatoare privind functionarea sistemelor electronice si strategia privind forta de munca", arata raportul, subliniind ca in spitale sunt probleme legate de achizitii, rambursari false, dare si luare de mita pentru eliberarea de certificate medicale. "Strategia Nationala Anticoruptie 2016-2020 din august 2016 propune un set cuprinzator de masuri de combatere a coruptiei din sistemul de sanatate.

acum 38 luni (22 May 2017)

Concret, raportul face o radiografie a sistemului de sanatate pe anul 2016 cand, arata expertii care au intocmit documentul, au existat mici schimbari structurale. Din punct de vedere al ratei mortalitatii, ea continua sa fie una foarte ridicata. Mai precis, se pierd 2.204 ani de viata potential productivi la 100.000 de locuitori.

In plus, mortalitatea infantila, mortalitatea perinatala, mortalitatea evitabila si mortalitatea cauzata de boli ale sistemului circulator se numara printre cele mai ridicate din UE, desi cifrele sunt in scadere de-a lungul timpului", evidentiaza documentul. Saraci versus bogati Si accesul la medicina este unul limitat si inegal, un prim motiv fiind lipsa specialistilor, pe fondul nediminuarii fenomenului de migratie. Exista si un decalaj referitor la accesul pe care il au la serviciile medicale bogatii si saracii, acestia din urma fiind privati de medicamente esentiale cu un grad de eficacitate ridicat. Insa in ciuda acestor bile negre evidentiate de expertii europeni, acestia arata ca anul 2016 a fost un an in care s-au introdus noi medicamente precum si un nou sistem de fixare a preturilor la acestea. Programul de reforma este incomplet "Programul de reforma este incomplet. Desi Strategia nationala de sanatate 2014-2020 include masuri specifice pentru remedierea rezultatelor slabe din domeniul sanatatii si a inregistrat unele rezultate pozitive, punerea in aplicare pe termen lung va fi cruciala pentru a mentine aceste evolutii. Nu a fost inca elaborata o abordare cuprinzatoare privind functionarea sistemelor electronice si strategia privind forta de munca", arata raportul, subliniind ca in spitale sunt probleme legate de achizitii, rambursari false, dare si luare de mita pentru eliberarea de certificate medicale. "Strategia Nationala Anticoruptie 2016-2020 din august 2016 propune un set cuprinzator de masuri de combatere a coruptiei din sistemul de sanatate. Un sistem electronic revizuit de raportare are ca obiectiv reducerea plat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro