Raport Expert Forum: clientelismul politic e in floare, mai ales cu PSD de guvernare

Raport Expert Forum: clientelismul politic e in floare, mai ales cu PSD de guvernare

Conform documentului elaborat de mai multi specialisti in politici publice, sursele patronajului politic pot fi regasite prin urmarirea modului cum un Guvern distribuie diferite fonduri catre autoritatile locale, de multe ori acordarea unor sume tinand cont de culoarea politica a celor din teritoriu, adica alesii sa fie din aceeasi structura politica. Fruntasii PNDL 2, toti de la PSD Cele mai multe proiecte au fost aprobate pentru CJ Neamt (57 de proiecte), Targoviste (40 de proiecte), Hunedoara (35 de proiecte) si CJ Vrancea (32 de proiecte), toate acestea fiind conduse de alesi ai PSD.

acum 27 luni (19 Feb 2018)

Conform documentului elaborat de mai multi specialisti in politici publice, sursele patronajului politic pot fi regasite prin urmarirea modului cum un Guvern distribuie diferite fonduri catre autoritatile locale, de multe ori acordarea unor sume tinand cont de culoarea politica a celor din teritoriu, adica alesii sa fie din aceeasi structura politica.

Un astfel de exemplu este si ceea ce se intampla in cazul Programului National de Dezvolcare Locala (PNDL 2). In urma analizei dosarelor inaintate de autoritatile locale, acelasi minister a precizat cine vor fi beneficiarii si care vor fi cele peste 9.000 de obiective finantate. Pe de alta parte, alesii PNL ar primi 31,9% din bani, in timp ce UDMR doar 4,7%.

Fruntasii PNDL 2, toti de la PSD

Cele mai multe proiecte au fost aprobate pentru CJ Neamt (57 de proiecte), Targoviste (40 de proiecte), Hunedoara (35 de proiecte) si CJ Vrancea (32 de proiecte), toate acestea fiind conduse de alesi ai PSD. De asemenea, intre primele zece unitati administrative care vor primi bani se numara si Sectoarele 3 (cu 30 de proiecte) si 4 (24 de proiecte), tot conduse de alesi ai PSD, acestia fiind Robert Negoita si Daniel Baluta. De subliniat e faptul ca institutia care va beneficia de cele mai multe proiecte pe PNDL 2, adica CJ Neamt, a fost condusa pana pe 1 februarie de social-democratul Ionel Arsene, in prezent arestat pentru 30 de zile, dupa ce DNA a deschis un dosar pe numele sau, in care e acuzat de trafic de influenta. Suma pe care o va primi CJ Neamt va fi de 323 de milioane de lei. De exemplu, in perioada 2009-2012, peste jumatate din fondurile de urgenta ale Guvernului, cum sunt Fondul de Rezerva si Fondul de Interventie, au mers spre PDL, in timp ce dupa 2012, pana in 2017, inclusiv, peste 50% din fonduri a mers spre administratia PSD. In ceea ce priveste judetele carora le-au fost date sume mari de bani de catre Ministerul Dezvoltarii, acestea au f... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro