Raport devastator al Curtii Europene de Conturi privind eficienta folosirii fondurilor comunitare in Republica Moldova

Raport devastator al Curtii Europene de Conturi privind eficienta folosirii fondurilor comunitare in Republica Moldova

Comisia Europeana este pusa acum in fata obligatiei de a raspunde la criticile din raport dar si, in aceeasi masura, sa ia foarte serios in considerare recomandarile facute de Curtea Europeana de Conturi: - folosirea mai riguroasa a unui sistem de alerta preventiva pentru a preveni sau atenua riscurile; Chiar daca exprimate in modul politicos si in limbajul neutru-specializat al documentelor europene, nu exista niciun fel de indoiala ca Raportul acesta constituie un avertisment extrem de sever in momentul in care, la Bruxelles, se doreste o analiza aprofundata in general asupra modului in care au fost cheltuiti banii europeni - programe si proiecte - si, in special, pentru ceea ce a insemnat efortul financiar considerabil presupus de Parteneriatul Estic.

acum 73 luni (1 Sep 2016)

>

Cooperarea in domeniu intre Bruxelles si Chisinau se face in cadrul Politicii Europene de Vecinatate si a dimensiunii sale regionale estice, Parteneriatul Estic. Incepand cu 2007, in termenii ajutorului financiar acordat de UE, Moldovei i-a fost alocata o suma de aproximativ 782 de milioane Euro. Ceea ce reprezinta, per capita, o valoare de 37 de euro anual, ceea ce este cea mai mare valoare de ajutor per locuitor oferita oricareia dintre tarile din Parteneriatul Estic.

Dar, se noteaza in textul de prezentare al raportului pe care l-am primit din Luxemburg, "in momentul cand auditorii au examinat bugetul programelor de sprijin in sectoarele justitiei, finantelor publice, sanatatii si retelelor de apa, au identificat doar dovezi limitate de progres".

O observatie este esentiala si va cantari foarte mult in proiectarea viitoarelor actiuni europene in privinta Rep. Moldova: "Uniunea Europeana se confrunta cu provocari semnificative in implementarea asistentei pentru Republica Moldova", afirma Hans Gustaf Wessberg, membru al Curtii Europene de Conturi. Programele nu erau suficient de aliniate cu strategiile din Republica Moldova si beneficiul lor potential a fost redus deoarece Comisia Europeana nu si-a folosit pe deplin puterea de a stabili pre-conditii pentru plata sumelor.

La fel de serioasa este si analiza privind intarzierile inregistrate caci, se spune in raport, "asistenta tehnica specifica pentru dezvoltarea capacitatii administrative nu a demarat decat la cateva luni dupa prinipalul program de asistenta financiara".

Comisia Europeana este pusa acum in fata obligatiei de a raspunde la criticile din raport dar si, in aceeasi masura, sa ia foarte serios in considerare recomandarile facute de Curtea Europeana de Conturi:

- folosirea mai riguroasa a unui sistem de alerta preventiva pentru a preveni sau atenua riscurile;

- legarea fondurilor de incurajare, mult mai clar, de progrese demons... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro