RAPORT Cum a evoluat piata muncii in ultimii 12 ani
Numarul romanilor fara un loc de munca este in crestere, arata cele mai recente statistici ale Institutului National de Statistica. Mai multe persoane inactive decat active pe piata muncii De-a lungul ultimului deceniu, se observa evolutii diferite ale ratei somajului, pentru toate segmentele de populatie, in functie de fenomenele economice si sociale care au caracterizat diverse perioade de timp, insa persoanele cu studii superioare au avut intotdeauna de suferit cel mai putin.
Numarul romanilor fara un loc de munca este in crestere, arata cele mai recente statistici ale Institutului National de Statistica. Diminuarea populatiei active este o consecinta directa a tendintei de scadere a populatiei la nivel national, arata raportul "Tendinte sociale", conform caruia in perioada 2005 - 2016, populatia masculina activa din punct de vedere economic a fost permanent superioara celei feminine.
Potrivit sursei citate, decalajul privind populatia ocupata intre urban si rural s-a adancit in perioada 2005 - 2016, vizata in raport, rata de ocupare in cazul celor cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani fiind de 61,6%. Acelasi document arata ca 86% din persoanele cu studii superioare erau incadrate in campul muncii fata de cei cu studii medii, unde gradul de angajare a fost de 65%, conform raportului. In ceea ce priveste romanii cu un nivel scazut de educatie, doar 41% din acestia au avut un loc de munca in intervalul mentionat in document.
Specialistii dau vina pe inadecvarea locurilor de munca
O problema, noteaza INS, e faptul ca ocuparea fortei de munca tinere este redusa in Romania, aflandu-se in ultimii zece ani, in medie, pe o panta descendenta. Somajul a fost accentuat in perioada 2009 - 2011, marcata de criza economica, arata specialistii in statistica, mentionand insa ca pana in anul 2015, numarul de someri s-a stabilizat, variatiile de la un an la altul fiind mici, astfel ca Romania a ajuns sa aiba 529.000 de someri la nivelul anului 2016. Desi se afla in tendinta de scadere, somajul in randul tinerilor ramane inca ridicat, cu o rata de 20,6% in anul 2016, el afectand in mod special absolventii nivelelor inferioare de educatie, respectiv mediu si scazut, comparativ cu persoanele care au studii superioare.
"Avem de a face, in primul rand, cu o inadecvare a locurilor de munca. Foarte multe dintre aceste persoane aflate declarativ in cautarea unui... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro