Raport: Clauzele secrete ale unui acord SUA-Iran

Statele Unite si partenerii de negocieri care au semnat anul trecut acordul nuclear istoric au convenit "in secret" sa permita iranienilor sa se sustraga de la unele restrictii, se arata intr-un raport examinat de Reuters. De asemenea, acordul a permis Iranului sa dispuna de o limita de 130 de tone de apa grea produsa in uzina sa de la Arak vanzand stocurile excedentare pe piata libera.

acum 90 luni (5 Sep 2016)

Statele Unite si partenerii de negocieri care au semnat anul trecut acordul nuclear istoric au convenit "in secret" sa permita iranienilor sa se sustraga de la unele restrictii, se arata intr-un raport examinat de Reuters.

Raportul urmeaza sa fie publicat, joi, de Institutul pentru stiinta si securitate internationala cu sediul la Washington, a declarat presedintele acestui think thank, David Albright, fost inspector pentru arme al ONU si co-autor al documentului.

Printre exceptari, doua au permis Iranului sa depaseasca limitele impuse de acord asupra cantitatii de uraniu usor imbogatit (LEU) care poate fi pastrat in instalatiile sale nucleare. Raportul arata ca aceste exceptari au fost aprobate de comisia mixta creata pentru supervizarea punerii acordului in practica si este compusa din reprezentantii SUA si partenerii de negocieri, numita P5 plus 1 si Iran. Un responsabil de la Casa Alba, vorbind sub protectia anonimatului, a precizat ca respectiva comisie mixta si rolul ei "nu sunt secrete", dar nu a abordat afirmatiile raportului, susceptibile sa provoace criticile acordului nuclear de catre candidatul republican la prezidentiale, Donald Trump, care a promis ca va renegocia acordul daca va fi ales.

Administratia Obama a informat Congresul de exceptari la 16 ianuarie si Albright precizeaza ca cele care nu a fost facute publice au fost detaliate in documente confidentiale trimise la Capitoliu, dar dupa ce exceptarile fusesera deja acordate. Senatorul democrat Bob Menendez, unul din principalii purtatori de cuvant in afacerea Iran si membru al Comitetului de relatii extrene a Senatului, a declarat pentru Reuters intr-un mail: "Nu stiam si nu am primit nici o informatie (privitor la exceptari)".

Nici un control al uraniului

In cadrul concesiilor care au permis Iranului sa depaseasca limitele rezervelor de uraniu, comisia mixta a acceptat exceptarea de cantitati necunoscute si este imposibil de stiut cat uraniu de calitate... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro