Raport CE 2014. Romania, CODASA la neindeplinirea obligatiilor

Un nou raport al Comisiei Europene atrage atenția că in cazul Romaniei s-au inregistrat, anul trecut, 68 de cazuri de constatare a neindeplinirii obligaţiilor. Deşi numărul procedurilor de infringement este in scădere faţă de 2013, Romania se află pe locul al treilea - cu 50 de proceduri, după Belgia - 53 de proceduri, Grecia şi Bulgaria - 52. Totodată, el a subliniat că, faţă de 2014, la mijlocul anului 2015 numărul de infringementuri este in scădere, ajungandu-se in prezent la 50 de cauze.

acum 87 luni (9 Jul 2015)

Un nou raport al Comisiei Europene atrage atenția că in cazul Romaniei s-au inregistrat, anul trecut, 68 de cazuri de constatare a neindeplinirii obligaţiilor.

Comisia Europeană a adoptat, joi, raportul anual privind monitorizarea aplicării dreptului Uniunii in 2014, care arată că anul trecut au fost inregistrate 1.347 de proceduri formale de constatare a neindeplinirii obligaţiilor, faţă de 1.300 in 2013.

In 2014, cetăţenii obişnuiţi, oamenii de afaceri, organizaţiile non-guvernamentale şi alte organizaţii au continuat să semnaleze potenţiale incălcări ale legislaţiei europene, depunand cu 5,7% mai multe plangeri faţă de 2013.

Citește și: Ce teme ii transmite Comisia europeană Guvernului Ponta

In ceea ce priveşte cazurile de constatare a neindeplinirii obligaţiilor, Romania se afla, la 31 decembrie 2014, pe locul 6, cu 68 de cazuri. Pe primul loc se situau Grecia şi Italia, cu cate 89 de cazuri şi Spania, cu 86. Deşi numărul procedurilor de infringement este in scădere faţă de 2013, Romania se află pe locul al treilea - cu 50 de proceduri, după Belgia - 53 de proceduri, Grecia şi Bulgaria - 52.

Curtea de Justiţie a UE a soluţionat, anul trecut, 38 de cazuri, dintre care 35 in favoarea Comisiei Europene. Astfel, anul trecut, CE a lansat 41 de proceduri de infringement impotriva Bulgariei din cauza intarzierii transpunerii legislaţiei UE in cea naţională, 40 impotriva Belgiei şi 37 impotriva Romaniei. Raportul consemnează foarte corect că am avut caţiva ani de stabilitate, dar şi faptul că a crescut numărul de directive transpuse cu intarziere. Această stabilitate ne-a dus şi la performanţe foarte bune, inclusiv la cea de a nu fi condamnaţi incă la CJUE pentru nerespectarea sau netranspunerea legislaţiei UE", a declarat Răzvan-Horaţiu Radu, Agentul guvernamental al Romaniei la Curtea de Justiţie a UE. Comisia Europeană confirmă declaraţiile lui Vanghelie

<... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro