Raport Atlantic Council: Rusia ar putea invada Polonia "peste noapte", iar NATO trebuie sa fie pregatita sa raspunda

Raport Atlantic Council: Rusia ar putea invada Polonia

Un nou raport atrage atentia ca Rusia ar putea ataca rapid si in forta in estul Europei, fara a avea parte de o riposta pe masura. Cand ar putea ataca Rusia si cum ar raspunde NATO Rusia ar putea ataca rapid, atunci cand NATO si Europa ar fi "distrase de alte crize" sau ca reactie la activitati ale Aliantei Nord-Atlantice ce ar putea fi "intepretate in mod gresit", semnaleaza expertii.

acum 54 luni (27 Jul 2016)

Un nou raport atrage atentia ca Rusia ar putea ataca rapid si in forta in estul Europei, fara a avea parte de o riposta pe masura.

Rusia are capacitatea de a ataca si invada Polonia brusc, "peste noapte", iar momentul in care ar putea face acest lucru este imprevizibil. Prin urmare, NATO trebuie sa fie pregatita mereu pentru a riposta militar in cazul unui astfel de scenariu, scriu experti din cadrul Atlantic Council in ultimul raport publicat si intitulat "Inarmare pentru disuasiune", relateaza cotidianul britanic "The Independent". Cand ar putea ataca Rusia si cum ar raspunde NATO

Rusia ar putea ataca rapid, atunci cand NATO si Europa ar fi "distrase de alte crize" sau ca reactie la activitati ale Aliantei Nord-Atlantice ce ar putea fi "intepretate in mod gresit", semnaleaza expertii.

Tinand cont de capacitatea actuala a NATO, organizatia de aparare ar raspunde cu intarziere.

"Acum, prezenta NATO in regiune nu este suficient de extinsa pentru a face fata" unei agresiuni ruse, iar anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia, in martie 2014, "a dovedit in mod clar cat de repede poate sa ne puna Rusia in fata faptului implinit", subliniaza ei.

NATO a raspuns partial in iunie, prin desfasurarea unor exercitii militare de amploare de la Marea Neagra pana la Marea Baltica.

La summitul de la Varsovia, care a avut loc pe 8-9 iulie, NATO a anuntat ca va mobiliza patru batalioane "robuste" in cele trei tari baltice - Estonia, Letonia si Lituania - si in Polonia.

Coordonate de SUA, Canada, Germania si Marea Britanie, aceste batalioane ar urma sa aiba intre 600 si 1.000 de oameni fiecare.

Desfasurarea lor in apropiere de frontiera rusa a starnit furia presedintelui rus Vladimir Putin, care a acuzat la sfarsitul lunii iunie NATO ca vrea sa-i antreneze tara intr-o cursa a inarmarilor "fre... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro