Ramasitele partizanului Traian Pom ucis de securitatea comunista, gasite si deshumate in Apuseni

Ramasitele partizanului Traian Pom ucis de securitatea comunista, gasite si deshumate in Apuseni

In ziua de 14 august 1950, in zona au fost trimise de la Turda mai multe cadre operative de securitate, care, in colaborare cu personalul Biroului de Securitate din Campeni si cu militieni de la Posturile de Militie Bistra si Campeni, au retinut si transportat la sediul Securitatii din Campeni circa 35 de persoane, acestea fiind rude apropiate ale partizanilor Nicolae Selagea si Ihut Traian, dar si cei considerati ca fiind chiaburi.

acum 96 luni (20 Sep 2016)

Actiunea de identificare a osemintelor partizanului din Auseni a fost organizata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Activitatile din teren s+au desfasurat luni si marti, 19 - 20 septembrie 2016, in colaborare cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), Parchetul Militar, Televiziunea Romana, Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, Muzeul de Istorie si Stiintele Naturii Aiud si Primaria comunei Bistra. Bistra, la data de 30 mai 1901, de religie greco-catolica. In 4 martie 1949, asupra taberei partizanilor Securitatea a organizat si intreprins un atac armat in urma caruia au rezultat victime de ambele parti, fiind capturati mai multi prizonieri. In aceasta situatie s-au aflat doi partizani originari din zona, Nicolae Selagea din Dealu Capsei si Ihut Traian din Aronesti, care au fost intens urmariti si pana la urma ucisi, primul in 2 sept. Cata vreme au fost fugari si au stat ascunsi in munte, acestia au fost ajutati de rude sa supravietuiasca, fiind sustinuti si de unii localnici, catalogati de autoritati drept chiaburi si persoane reactionare.

Serviciul Judetean a Securitatii Poporului Turda a organizat o actiune represiva de intimidare si constrangere a populatiei din Bistra. In ziua de 14 august 1950, in zona au fost trimise de la Turda mai multe cadre operative de securitate, care, in colaborare cu personalul Biroului de Securitate din Campeni si cu militieni de la Posturile de Militie Bistra si Campeni, au retinut si transportat la sediul Securitatii din Campeni circa 35 de persoane, acestea fiind rude apropiate ale partizanilor Nicolae Selagea si Ihut Traian, dar si cei considerati ca fiind chiaburi. In urma asa-ziselor cercetari, s-a constatat ca pentru situatia creata in Bistra se fac vinovati trei chiaburi, si anume Pom Traian, Trifa Iosif si Andresel Ioan, primii doi fiind deja retinuti. Ca urmare, in dimineata zilei de 16 august 1950, Pom Traian si Trifa Iosif au fo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro