Ramas bun. Flori si lumanari aprinse pentru scriitorul Augustin Buzura

Ramas bun. Flori si lumanari aprinse pentru scriitorul Augustin Buzura

Trupul neinsufletit al lui Augustin Buzura a fost depus marti, de la ora 14.30, la Academia Romana si de la ora 16.00, la capela cimitirului Bellu. In 2003, prin reorganizarea Fundatiei Culturale Romane si a Editurii Fundatiei Culturale Romane, a infiintat Institutul Cultural Roman - ca institutie publica de interes national, cu personalitate juridica, dispunand de buget propriu si dotata cu institute culturale romanesti in strainatate -, al carui presedinte a fost pana in 2005. Scriitorul va fi ingropat miercuri la Cimitirul Bellu FOTO Trupul neinsufletit al lui Augustin Buzura va fi depus astazi, de la ora 14.30, la Academia Romana si de la ora 16.00, la capela cimitirului Bellu.

acum 61 luni (11 Jul 2017)

Trupul neinsufletit al lui Augustin Buzura a fost depus marti, de la ora 14.30, la Academia Romana si de la ora 16.00, la capela cimitirului Bellu. Inmormantarea va avea loc miercuri, 12 iulie, de la ora 13.00, la cimitirul Bellu din Bucuresti.

A urmat liceul in orasul Baia Mare si a absolvit Facultatea de Medicina Generala din Cluj-Napoca (1964), cu specializare in psihiatrie. A fost redactor, secretar general de redactie, redactor-sef al revistei "Tribuna" din Cluj, la care a publicat pentru prima data in 1960. A publicat articole, eseuri, interviuri, note in reviste de literatura si cultura din tara si strainatate. Membru titular al Academiei Romane din martie 1992, Augustin Buzura a continuat tematica romancierilor din "obsedantul deceniu", avand la dispozitie informatii variate, pe care le culegea uneori intervievand pe cei implicati in evenimente, ca un veritabil sociolog.

"Romanele lui Buzura au fost citite, cautate, reeditate, consultate in zeci de mii de exemplare.

In 2003, prin reorganizarea Fundatiei Culturale Romane si a Editurii Fundatiei Culturale Romane, a infiintat Institutul Cultural Roman - ca institutie publica de interes national, cu personalitate juridica, dispunand de buget propriu si dotata cu institute culturale romanesti in strainatate -, al carui presedinte a fost pana in 2005. In cei aproape 15 ani de functie publica a reusit nu doar constructia unei institutii care, iata, functioneaza si azi cu succes, ci si realizarea a numeroase proiecte culturale in tara si peste hotare.

Mai multe productii cinematografice si de televiziune au fost realizate dupa scenarii de Augustin Buzura: "Orgolii" (1981, regia Manole Marcus, dupa romanul omonim), "Padureanca" (1987, regia Nicolae Margineanu, dupa o nuvela de Ioan Slavici), "Undeva in Est" (1991, regia Nicolae Margineanu, dupa romanul "Fetele tacerii").

Vesnic in cautarea adevarul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro