Raluca Zdrobis, o mama singura cu doi copii, castiga o batalie intr-un sistem care nu se preocupa de familiile monoparentale

Raluca Zdrobis, o mama singura cu doi copii, castiga o batalie intr-un sistem care nu se preocupa de familiile monoparentale

De pilda, o mama singura care trebuie sa se intoarca la serviciu, dupa ce i s-a incheiat concediul de maternitate, nu are unde sa-si lase copilul timp de un an, dat fiind ca acesta este primit la cresa doar de la varsta de trei ani. Asta, desi avem o decizie a Curtii Constitutionale (nr.580 din 2016) in care se explica ca notiunea de familie este mult mai larga decat cea propusa de initiator (Coalitia pentru Familie) si ca de fapt ea intra sub protectia articolului 26 din Constitutie care invoca dreptul la viata privata sau de familie ", a afirmat seful CNCD.

acum 27 luni (7 May 2018)

Cinematograful Hollywood Multiplex din Capitala a lansat noi pachete de bilete pentru familii, de care pot beneficia inclusiv cele monoparentale. Mai mult, acestia au lansat, luni, o noua oferta de bilete pentru familii, care pot fi cumparate inclusiv de cele cu un singur parinte. "Incepand din data de 7 mai 2018, Hollywood Multiplex inaugureaza o noua gama de pachete Family inspired by Raluca. Aceasta contine trei tipuri de pachete, iar unul dintre ele este conceput special pentru a raspunde nevoilor familiilor monoparentale si grupurilor ce includ un singur adult. Faptul ca Hollywood Multiplex a inteles cu adevarat problema si a reusit intr-un timp atat de scurt sa se mobilizeze si sa modifice oferta mi se pare extraordinar. Chiar daca poate parea un pas mic acum, este un pas care anunta o schimbare, in primul rand de mentalitate, in ceea ce priveste familia monoparentala.

Greutatile unei familii monoparentale

Directorul executiv de la Centrul FILIA (care militeaza pentru drepturile femeilor), Andreea Braga, spune ca acest caz nu face decat sa readuca in atentia spatiului public problemele grave cu care se confrunta familiile monoparentale. "O data, vorbim de riscul de saracie mai ridicat in comparatie cu familiile cu doi parinti. Motivul: un singur adult aduce venituri in familie, iar aceasta chestiune trebuie raportata la faptul ca aproximativ jumatate din populatia Romaniei traieste in risc de saracie. Apoi, este problema cu precaritatea serviciilor de educatie si ingrijire anteprescolara. De pilda, o mama singura care trebuie sa se intoarca la serviciu, dupa ce i s-a incheiat concediul de maternitate, nu are unde sa-si lase copilul timp de un an, dat fiind ca acesta este primit la cresa doar de la varsta de trei ani. Mai este si problema cu numarul insuficient de crese si gradinite raportat la cererea parintilor", a explicat Braga.

La randul sau, presedinta Asociatiei "Mame pentru M... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro