Raluca Pruna: Nu am de gand sa propun niciun fel de masura de gratiere si de amnistie

"Au fost insule izolate de protest, sunt penitenciare in care nu s-a protestat, sunt penitenciare in care - n-am să le numesc, din respect pentru cei din penitenciarele respective - erau incurajaţi de carele de televiziune: «Acuma daţi foc la cearşafuri!» şi deţinuţii scoteau un cearşaf, ii dădeau foc, se filma şi după aceea lumea se calma", a spus ministrul Justiţiei. Dacă, de exemplu, eu, maine, mă apuc să fur oglinzi din parcări şi timp de două săptămani fur 100 de oglinzi, codul va reţine că am făcut 100 de fapte de furt. Se reţine pedeapsa cea mai mare, să zicem un an, pedeapsa minimă, plus 99 de ani de la cele 99 de fapte şi iau o treime din aceşti 99 de ani, pe care ii adaug la anul acela. Aceste lucuri trebuie discutate, Trebuie să spun că ceea ce inainte era la latitudinea judecătorului, acest spor, judecătorul putea să il dea sau nu, acum este obligatoriu şi toţi aceşti factori concură la ce vedem astăzi, pedepse foarte mari pentru fapte care sunt reprobabile, dar eu cred că toţi suntem de acord că intre numeroase fapte de furt şi o faptă de omor probabil că mai greu trebuie să atarne fapta de omor", a adăugat Prună.

acum 88 luni (22 Jul 2016)

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat joi că nu intenţionează să propună o lege de graţiere sau amnistie, chiar dacă au existat presiuni in acest sens in spaţiul public. (...) Nu am de gand să propun niciun fel de măsură de graţiere şi de amnistie. Noi avem o problemă de condiţii in penitenciar şi presupunand prin absurd că maine toată lumea ar ieşi din penitenciar, condiţiile răman aceleaşi. "Soluţia este să umblăm la cauze, cauzele sunt multiple, sunt nişte cauze de sistem şi am să deschid această dezbatere in care cred că-i datorez publicului din Romania cifre, ca să incetăm cu miturile urbane. Se spune, de exemplu, că avem cele mai mari pedepse din Uniunea Europeană. Din cauza faptului că, in 26 de ani, in afară de strategii, mare lucru nu s-a făcut", a precizat ministrul, citat de Agerpres.

Referitor la faptul că nemulţumirile persoanelor aflat in detenţie şi-au găsit ecou in clasa politică, Raluca Prună a apreciat că politicienii sunt datori să asculte doleanţele tuturor cetăţenilor, inclusiv ale celor care execută o pedeapsă privativă de libertate. "N-am văzut, ca cetăţean, aşa o aplecare teribil de mare a politicienilor cu privire la condiţiile din penitenciare cum văd acum, cand, din păcate, unii dintre politicieni sunt ei inşişi subiecte de drept penal (...) şi sunt ei inşişi cei care ajung acolo să vadă pe pielea lor care sunt condiţiile", a adăugat ministrul Justiţiei.

Raluca Prună a mai declarat că, in unele penitenciare, deţinuţii au fost incurajaţi de carele de televiziune să incendieze cearşafurile din celule. "Au fost insule izolate de protest, sunt penitenciare in care nu s-a protestat, sunt penitenciare in care - n-am să le numesc, din respect pentru cei din penitenciarele respective - erau incurajaţi de carele de televiziune: «Acuma daţi foc la cearşafuri!» şi deţinuţii scoteau un cearşaf, ii dădeau foc, se filma şi după aceea lume... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro