Raluca Pruna: Abrogarea prevederii de reducere a pedepselor pentru detinutii care scriu carti ar fi prematura

Depinde de rezultatul acestui studiu de impact şi de oportunitate pentru că, sigur, mai rămane să vedem şi cheltuielile antrenate din bugetul de stat pentru a determina că o carte este o lucrare ştiinţifică sau nu sau faptul că, probabil, cercetarea ştiinţifică nu trebuie să se facă cu precădere in sistemul penitenciar, ci in lumea academică, in centre de cercetare. Intre scriitorii harnici care au beneficiat de această lege, se află Dinel Staicu (9 ani inchisoare pentru prejudicii de 11 milioane de euro prejudicii, 10 lucrări științifice scrise in timp foarte scurt, cu alte lucrări in curs de redactare), Dan Voiculescu ( 10 ani de inchisoare, prejudicii de 60 de milioane de euro, 9 lucrări știițifice).

acum 98 luni (4 Feb 2016)

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat joi că abrogarea prevederii referitoare la reducerea pedepselor pentru deţinuţii care publică lucrări ştiinţifice ar fi fost o măsură mult prea grăbită, in condiţiile in care nu există un studiu de impact, informează Agerpres.

Prevederea a fost suspendată miercuri de Guvern pană la 1 septembrie.

Citește și: Guvernul a SUSPENDAT articolul privind reducerea pedepselor pentru deţinuţii care publică lucrări ştiinţifice

"Ceea ce s-a intamplat ieri are acelaşi efect cu abrogarea. Au existat opinii că abrogarea este poate o măsură mult prea grăbită, in condiţiile in care nu avem un studiu de impact cu privire la ce inseamnă lucrările ştiinţifice şi acum, impreună cu Ministerul Educaţiei şi cu universităţile, se va face acest studiu. (...) Există o recomandare care spune că, in loc de profesori sau conferenţiari, controlul de ştiinţificitate trebuie făcut la nivel de catedră şi acum aştept ca impreună cu ministrul Educaţiei şi cu universităţile să ne spună cum anume se face acest control", a explicat Prună la sediul CSM. Rezultatul este că s-a suspendat aplicarea acestei dispoziţii şi eu cred că acesta este lucrul cel mai important - că am pus capăt acestei hemoragii de lucrări ştiinţifice in penitenciar", a menţionat Prună. Depinde de rezultatul acestui studiu de impact şi de oportunitate pentru că, sigur, mai rămane să vedem şi cheltuielile antrenate din bugetul de stat pentru a determina că o carte este o lucrare ştiinţifică sau nu sau faptul că, probabil, cercetarea ştiinţifică nu trebuie să se facă cu precădere in sistemul penitenciar, ci in lumea academică, in centre de cercetare.

Intrebată de jurnalişti despre reuşita adoptării noii reglementări "avand in vedere ce fel de parlamentari există", ministrul Justiţiei a subliniat că in final orice act normativ ajunge in Parlament. Avem un Parlament... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro