Radu Preda: "Scopul unui Muzeu al Crimelor Comunismului nu este sa hraneasca anticomunismul, ci iubirea geloasa de libertate"

Radu Preda:

Miercuri, 18 mai, a avut loc, in foaierul Ateneului Roman, vernisarea expozitiei "Comunismul in Romania", organizata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) si Fundatia "Konrad Adenauer", care documenteaza in imagini si texte de arhiva, precum si prin scurte explicatii istorice, aspectele definitorii pentru crimele comise de regimul comunist roman in perioada 1944-1989. Sven-Joachim Irmer: "Fara vointa tuturor partidelor, un muzeu al comunismului nu va fi posibil" Speranta ca aceasta expozitie sa fie primul pas catre infiintarea muzeului a fost exprimata si de Sven-Joachim Irmer, directorul Fundatiei Konrad Adenauer din Romania: "Trebuie sa fie ceva normal sa vorbim intre noi, in Europa, si despre lucrurile rele, si despre trecut, nu doar despre progres economic si moneda comuna.

acum 36 luni (19 May 2016)

Miercuri, 18 mai, a avut loc, in foaierul Ateneului Roman, vernisarea expozitiei "Comunismul in Romania", organizata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) si Fundatia "Konrad Adenauer", care documenteaza in imagini si texte de arhiva, precum si prin scurte explicatii istorice, aspectele definitorii pentru crimele comise de regimul comunist roman in perioada 1944-1989.

Expozitia prezinta secvential imagini si marturii scrise referitoare la principalele teme privind crimele regimului totalitar din Romania: rezistenta anticomunista din munti, cu varfurile de lance Toma Arnautoiu, Gheorghe Arsenescu, Nicolae Dabija, Gavril Vatamaniuc, Ion Uta si Ion Paragina, inchisorile unde a avut loc torturarea celor care se opuneau regimului - Ramnicu Sarat si Jilava fiind doua dintre principalele centre de represiune -, deportarile, rolul Securitatii ca principal organ de perpetuare a terorii in randul populatiei.

La evenimentul de inaugurare au luat cuvantul Radu Preda, presedintele IICCMER, Sven-Joachim Irmer, Directorul Reprezentantei Konrad Adenauer Stiftung din Romania si Republica Moldova si Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii "George Enescu". De asemenea, printre cei prezenti la vernisaj s-au numarat si reprezentantul ambsadei Germaniei la Bucuresti, precum si Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (foto dreapta) si Ioan Dragan, directorul Arhivelor Nationale.

La deschiderea expozitiei "Comunismul in Romania" au participat mai multi tineri de la Colegiul German Goethe

"Acest regim a omorat"

Infiintarea unui muzeul al crimelor comunismului este o dorinta mai veche a IICCMER, la care s-a lucrat indelung. Importanta unei astfel de initiative este explicata de Radu Preda, presedintele institutului: "Despre sensul unei expozitii despre comunism, parerile sunt impart... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro