Radu Preda, la Galati: "Pentru mine este infiorator faptul ca un stat democratic are in plata slujitorii celuilalt regim, pe care l-a combatut"
Radu Preda, presedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc si profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca s-a intalnit ieri cu reprezentanti din conducerea Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati, ai Muzeului de Istorie "Paul Paltanea" si ai Directiei Judetene de Cultura Galati intr-o conferinta cu tema "Comunismul, intre memorie si amnezie".
Radu Preda, presedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc si profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca s-a intalnit ieri cu reprezentanti din conducerea Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati, ai Muzeului de Istorie "Paul Paltanea" si ai Directiei Judetene de Cultura Galati intr-o conferinta cu tema "Comunismul, intre memorie si amnezie". Teologul originar din Galati le-a transmis celor din public ca este stupefiat sa constate cat de bogata este recuzita prin care un moment terifiant din istoria Romaniei - comunismul - poate fi uitat prin bagatelizare sau relativizare, chiar prin umanizare excesiva. Ba da, dar sa moara in sala de judecata, acolo ii este locul pana cand se va pronunta justitia. Las la o parte faptul ca tipul este in continuare extrem de violent, nu trebuie sa-l provoci ca-ti da un croseu de nu te vezi. Am avut curiozitatea asta, o sa ziceti morbida, de a vedea un om care are pe constiinta zeci de oameni pe care i-a bagat in mormant. Nu mi-am facut poza cu el, am o decenta iconografica, nu-mi doresc poze cu Visinescu sau cu Putin. Dar si asta este o forma de relativizare, ce-aveti cu el, este batran", a explicat Radu preda in plenul conferintei. Daca n-avem accesul la arhive ca sa vedem exact de unde se dadeau ordine politice pruin care sa arestam cativa stabi, care traiesc bine mersi si cu pensii mari. Ne ocupam exact de ceea ce avem pentru ca nu putem sa mergem in fata instantei cu manualul de istorie, trebuie sa mergem cu dovezi, nu ne putem juca. Este frustrant sa lucrezi cu instrumentele statului de drept impotriva faptelor statului de nedrept, dar asta face diferenta. De aia, o lege a lustratiei, oricat de paradoxal ar suna, ar fi fost, pastrand proportiile, un act nedemocratic. Presedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc spune ca statul roman a pierdut ocazia de a face curatenie ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro