Radu, informaticianul orb care da o raza de speranta oamenilor cu dizabilitati

Radu, informaticianul orb care da o raza de speranta oamenilor cu dizabilitati

Dupa 31 de ani de la verdictul dur dat de medici, Radu Vasile a ajuns pe scena Galei Nationale pentru Persoane cu Dizabilitati, ce a avut loc in decembrie 2014 la Bucuresti. Avea 7 ani cand parintii au decis sa-l trimita, de acasa, de la Constanta, la Scoala speciala de nevazatori de la Buzau. "La sfarsitul acelui curs de o saptamana, care tinea zece ore pe zi, Radu i-a marturisit mentorului sau, Mircea Bucur, informatician de profesie si presedinte al fundatiei, ca vrea sa devina programator. "Mi-a placut ideea de independenta si de ce sa nu recunosc, de confort material. Artificiile de Anul Nou i-au "stins" ultima raza de lumina Era noaptea de Revelion dintre 2005 si 2006, cand slaba luminita a ochilor lui Radu Vasile a inceput sa palpaie. Mirosul si zgomotul fulgului de nea Pe plan profesional, antreprenorul Radu Vasile se ocupa la ora actuala de realizarea si mentenanta unor site-uri, 60 la numar, cu preponderenta din domeniul turismului. Cum sa pornesti la 27 de ani o afacere de milioane Provocarile unui stagiar roman intr-o companie britanica de top.

acum 95 luni (10 Jan 2015)

Avea o proportie uriasa de ser in sange: 98%. Tentativa doctorilor de a-l salva a reusit, dar cu un pret mare: copilul si-a pierdut vederea. S-a lovit de toate obstacolele din calea lui pana a invatat sa le depaseasca.

Dupa 31 de ani de la verdictul dur dat de medici, Radu Vasile a ajuns pe scena Galei Nationale pentru Persoane cu Dizabilitati, ce a avut loc in decembrie 2014 la Bucuresti.

Scoala speciala, "o pedeapsa"

Pentru Radu, intunericul nu a fost complet de la inceput. O mica raza de lumina reusise sa strapunga noaptea in care copilul invata sa traiasca. La ochiul drept avea un rest de vedere - adica ochiul lui reusea sa vada in proportie de 10% -, ceea ce l-a ajutat sa-si faca o idee despre ce este in jur, despre siluetele fiintelor dragi, despre propria persoana. Ghicind umbrele si contururile, Radu si-a dat seama ca are totusi un avantaj fata de alti nevazatori, ceea ce a realizat intr-un alt moment dureros al vietii, mai precis, atunci cand a fost nevoit sa plece de acasa.

Avea 7 ani cand parintii au decis sa-l trimita, de acasa, de la Constanta, la Scoala speciala de nevazatori de la Buzau. Despartirea de camin a fost sfasietoare. Pentru mine era o pedeapsa, asa am perceput-o, de ce altfel sa te dea parintii de acasa? Ii imploram sa ma primeasca inapoi, le promiteam ca o sa fiu copil cuminte si nu ma mai impiedic, si nu mai sparg pahare, si nu mai sfaram chestii prin casa.

Mediul de la scoala din Buzau i-a indreptat pasii spre ceea ce avea sa faca peste ani. Cu restul meu de vedere, am vazut ca le pot fi de folos altora. Eu eram cel care ii ghida si ii ducea de mana spre sali sau spre locul unde era nevoie. Din scoala am ramas cu placerea de a-i ajuta pe ceilalti", isi aminteste Radu Vasile.

La 14 ani a descoperit calculatorul

Prietenii lui Radu Vasile de la Fundatia Cartea Calatoare din Focsani il cunosc de cand avea 14 ani. Se intampla la primul curs de initiere in lucrul pe computer... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro