Radu Gratian Ghetea va pleca de la CEC Bank. Dupa multe tentative esuate, schimbarea sefului CEC Bank a reusit

Cea mai veche banca de stat a fost de-a lungul timpului protagonista a doua scandaluri majore: asocierea cu Fondul National de Investiti (controlat de controversatul Sorin Ovidiu Vantu) si creditul acordat Ioanei Basescu, fiica presedintelui in exercitiu Traian Basescu, aceasta imprumutand in septembrie 2013, circa 4.6 milioane de lei de la CEC Bank. Intre tentative de privatizare si de transformare in banca de dezvoltare In septembrie 2005, statul roman se facea ca scoate la privatizare un pachet "de pana la 75% din actiunile CEC, dar nu mai putin de 50% plus o actiune". Radu Ghetea este de asemenea si unul dintre cei mai bine platiti bancheri romani, el incasand lunar circa 114.000 de lei (o pensie de 13.800 de lei plus un salariu de 100.000 ca sef al CEC Bank).

acum 82 luni (17 Sep 2017)

Dupa mai multe tentative, unele pe usa din fata iar altele pe cea din dos, schimbarea presedintelui CEC Bank pare sa fi reusit, informeaza HotNews.

De-a lungul vremii, conducerea CEC Bank, singura banca de talie importanta ramasa in administrarea statului, era mai mereu obiectul negocierilor politice, presedintii instalati de partidele aflate la putere petrecandu-si cate un an-doi la conducerea CEC, dupa care erau inlocuiti.

De fapt, aproape fiecare ministru de Finante (actionar principal al CEC) numea cate un presedinte agreat. Statul mai controleaza azi doar doua banci- CEC Bank si EximBank, a doua avand o talie mult mai mica decat a CEC si fiind "confiscata" de PSD, in prezent incercandu-se transformarea ei in banca de dezvoltare.

Cea mai veche banca de stat a fost de-a lungul timpului protagonista a doua scandaluri majore: asocierea cu Fondul National de Investiti (controlat de controversatul Sorin Ovidiu Vantu) si creditul acordat Ioanei Basescu, fiica presedintelui in exercitiu Traian Basescu, aceasta imprumutand in septembrie 2013, circa 4.6 milioane de lei de la CEC Bank. Intre tentative de privatizare si de transformare in banca de dezvoltare In septembrie 2005, statul roman se facea ca scoate la privatizare un pachet "de pana la 75% din actiunile CEC, dar nu mai putin de 50% plus o actiune". In urma anuntului,

Comisia de privatizare a primit scrisori de intentie de la noua institutii financiare - Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A, Dexia Bank, EFG Eurobank, Erste Bank, National Bank of Greece, OTP Bank, Rabobank, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft in consortiu cu Raiffeisen International Bank - Holding AG si Societe Generale.

Dupa cateva zile, Rabobank isi anunta retragerea din cursa intrucat considera ca strategia de maximizare a pretului de vanzare reprezinta o abordare gresita a procesului.

Cu putin timp inainte de implinirea acestui termen, surse guvernamentale anuntau ca... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro