Radu Deac, seful Agentiei de Transplant: "Eurotransplant a scos romanii de pe lista de transplant pulmonar, pe motiv ca nu ne-am indeplinit obligatiile"

Radu Deac, seful Agentiei de Transplant:

Dreptul la viata al pacientilor romani care asteapta un transplant de plamani este incalcat chiar de cei care ar trebui sa se asigure ca bolnavii pot supravietui. Moartea unei tinere de 26 de ani care se afla de un an si jumatate pe lista de transplant de plaman de la Spitalul Universitar AKH din Viena, Austria, scoate la iveala lipsa de comunicare si lipsa de coordonare intre Ministerul Sanatatii (MS), spitalele aflate in subordine si Agentia Nationala de Transplant (ANT). De exemplu, de la un donator de 60 de ani se poate preleva un ficat, care se pare ca nu are varsta, dar in mod cert nu poti preleva plamanul. De mai multi ani toata conducerea Ministerului Sanatatii a promis si s-a straduit, insa nu a fost niciun centru care sa exceleze, sa convinga ca indeplineste toate conditiile profesionale si de infrastructura, astfel incat sa poata face activitate de prelevare si transplant de plaman. Aceasta tanara era pe lista de transplant de la Viena de un an si jumatate, timp in care nu a fost transplantata cu plaman de la aceasta agentie privata, Eurotransplant, din care Romania, Franta si Italia nu fac parte.

acum 77 luni (14 Mar 2016)

Dreptul la viata al pacientilor romani care asteapta un transplant de plamani este incalcat chiar de cei care ar trebui sa se asigure ca bolnavii pot supravietui. Moartea unei tinere de 26 de ani care se afla de un an si jumatate pe lista de transplant de plaman de la Spitalul Universitar AKH din Viena, Austria, scoate la iveala lipsa de comunicare si lipsa de coordonare intre Ministerul Sanatatii (MS), spitalele aflate in subordine si Agentia Nationala de Transplant (ANT).

"Adevarul" l-a contactat in data de 13 martie, pe profesorul Radu Deac, presedintele ANT, pentru a explica situatia in care se afla bolnavii romani care asteapta un transplant de plaman. Cu toate acestea, pacientii de pe lista se pierd unul cate unul.

Redam mai jos interviul integral cu profesorul Radu Deac

Care este, in acest moment, situatia in Romania referitoare la transplantul de plaman?

In Romania nu s-a facut niciun transplant de plamani pana acum, desi exista nevoie si avem pacienti cu patologie pulmonara care au indicatie de transplant. Pe an avem in jur de 100, dar plamanii nu pot fi prelevati de la toti acesti donatori, cauza varstei si a anumitor criterii medicale. De exemplu, de la un donator de 60 de ani se poate preleva un ficat, care se pare ca nu are varsta, dar in mod cert nu poti preleva plamanul. Numai in 20% din cazuri se poate preleva.Ce se poate face in momentul de fata? De mai multi ani toata conducerea Ministerului Sanatatii a promis si s-a straduit, insa nu a fost niciun centru care sa exceleze, sa convinga ca indeplineste toate conditiile profesionale si de infrastructura, astfel incat sa poata face activitate de prelevare si transplant de plaman. Eu inca nu cunosc un medic care sa fi fost sa se specializez cel putin un an intr-o clinica din strainatate.

Nu incepuse o echipa de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" sa faca acest lucru in t... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro