Radu Badica, istoria unui domnitor uitat. A condus Tara Romaneasca doar trei luni, dar a tinut-o departe de turci

Radu Badica, istoria unui domnitor uitat. A condus Tara Romaneasca doar trei luni, dar a tinut-o departe de turci

Dar brasovenii, desi il asigurau de liniste, il sprijina totusi pe Radu de la Afumati, de aceea Badica ii ameninta ca, daca fac joc dublu, el va inchina tara turcilor in ajutorul carora spera deoarece le promisese 150 de mii de aspri, desi acestia il sustineau in continuare pe omul lor, Vladislav al III-lea", mai spune profesorul Dumitru Botar. Inmormantat aproape de capitala tarii Domnind putin, circa trei luni, nu este cunoscut decat un singur document de la Radu Badica, ce dateaza din 8 noiembrie 1523 si prin care se daruia Mitropoliei din Targoviste "sa-i fie perperi de la Aninoasa si de la Cras (Targoviste) pentru intarirea sfintei Mitropolii".

acum 108 luni (22 Feb 2015)

Interventia Portii in sustinerea unui voievod sau altul a alimentat constant o stare de neliniste, niciun domnitor neavand practic siguranta ca va fi sustinut de turci pentru o perioada prea lunga. Profesorul Dumitru Botar din Caracal vorbeste mai pe larg, intr-un articol publicat in revista "Memoria Oltului", despre ce a insemnat "mandatul" unui domnitor al carui nume este mentionat in trecere de cartile de istorie.

"Grave tulburari s-au declansat in Tara Romaneasca dupa moartea lui Neagoe Basarab (1521), prilejuite de dorinta mai multor pretendenti de a ocupa tronul, desi urmas legitim era fiul sau Teodosie. Turcia nu accepta aceasta schimbare de decor facuta fara acordul ei, fapt pentru care Mehmet-beg intervine, fiind convins ca s-a ivit ocazia dupa care tanjea atat de mult: sa ajunga domnul Tarii Romanesti", spune profesorul Dumitru Botar. Trecand peste neintelegerile dintre ei, boierii se unes si-l pun domn, in ianuarie 1522, pe Radu de la Afumati. In semn de protest, boierii olteni vin cu pretendentul lor - Radu Badica, fiul lui Radu cel Mare, frate vitreg cu Radu de la Afumati. Acesta detinuse pe timpul lui Neagoe Basarab, in divanul acestuia, dregatoriile de mare postelnic (5 iunie 1517 - 6 august 1520) si, apoi, de "mare comis" (5 septembrie 1520 - 30 noiembrie 1521).

Cursa mortala la moment de inscaunare

Cu mare greutate reuseste noul domnitor, Radu Badica, sa-l alunge din tara pe Vladislav al III-lea, existand o perioada cand tara a avut doi domnitori si doua capitale: in nord domnea Badica, cu capitala la Targoviste, iar in sud domnea Vladislav al III-lea, cu capitala la Bucuresti.

"Cert este ca Radu Badica devine domn al Tarii Romanesti in octombrie 1523, cand brasovenii trimit soli la el in calitate de nou domn (27 octombrie 1523), insa el nu avea confirmarea Inaltei Porti. Noul domn era ruda apropiata a Craiovestilor, dar nu se distinsese prin ceva deosebit, fiind adus mai mult dintr-o ambitie a lor deoare... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro