Radu Afrim, un Messi al teatrului romanesc

Desemnat anul acesta la Gala UNITER cel mai bun regizor pentru fabulosul sau spectacol "Tihna" si proaspat "Cavaler" medaliat de presedintele Iohannis, Radu Afrim este nu doar cel mai reprezentativ director de scena al tinerei generatii, ci un un personaj in sine. Prima data cand i s-a pus eticheta de "blasfemiator" a fost la Sfantu Gheorghe in 2002 cand a pus in scena faimosul lui spectacol "Trei surori", cand, dintr-odata, lumea teatrului s-a impartit in doua, cam cum a impartit Moise apele Marii Rosii: pe de o parte au fost cei care s-au indragostit fara leac de el si de arta lui, pe de alta, cei care au inceput imediat sa-l huiduie.

acum 100 luni (19 May 2016)

Desemnat anul acesta la Gala UNITER cel mai bun regizor pentru fabulosul sau spectacol "Tihna" si proaspat "Cavaler" medaliat de presedintele Iohannis, Radu Afrim este nu doar cel mai reprezentativ director de scena al tinerei generatii, ci un un personaj in sine. Nu acesta este insa cazul lui Radu Afrim care are sustinatori si chiar suporteri ca un star rock sau ca un faimos jucator de forbal.

Asa ca a fost cel mai potrivit sa conduca Gala Tanarului Actor de la Costinesti. De altfel, actorii de toate varstele il adora, desi nu ii menajeaza deloc si ii scoate permanent din zona lor de confort.

"Eram un tanar pensionar si ma pregateam sa ma retrag la tara cand m-a sunat un foarte tanar regizor Radu Afrim si mi-a spus: «Taca, am un rol pentru tine»", ne-a povestit unul dintre actorii lui fetis, Constantin Cojocaru. Nu doar ca Taca nu a apucat sa se mai retraga la tara, dar a jucat la Afrim vreme de peste 10 ani roluri de adolescenti batrani sau de batrani-copii, travestiuri, dar si un emotionant Emil Cioran. Acum m-as supara daca as primi un rol de la el fara un cantecel", ne-a mai spus Constantin Cojocaru.

Pe unii i-a facut sa cante desi erau afoni, actrite de 70 de ani au dansat ca niste dive in show-urile lui, iar pe altii i-a lasat pur si simplu sa se joace. "Iti multumesc, Radu Afrim, ca m-ai lasat sa ma joc asa cum nimeni altul nu stie sa o mai faca", a spus Marius Manole, un star si el, cand a luat anul acesta premiu la Gala UNITER.

De la iconoclasm la clasicitate

"M-am imprietenit greu, dar m-am imprietenit totusi cu teatrul romanesc", a declarat Radu Afrim. Si, intr-adevar relatia lui cu teatrul autohton a fost de love and hate.

Prima data cand i s-a pus eticheta de "blasfemiator" a fost la Sfantu Gheorghe in 2002 cand a pus in scena faimosul lui spectacol "Trei surori", cand, dintr-odata, lumea teatrului s-a impartit in doua, cam cum a impartit Moise apele Marii Rosii: pe de o parte au fost cei care s-a... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro