Rachetele nucleare rusesti pot lovi Constanta in trei minute

Citeste si: Oficial de la Moscova: Rusia are dreptul sa plaseze arme nucleare in Crimeea Intre Crimeea si cele mai apropiate puncte de pe teritoriul Romaniei sunt, in linie dreapta, circa 300 de kilometri (sub raza de actiune a rachetelor din Crimeea).

acum 109 luni (12 Mar 2015)

Daca rachetele rusesti din Crimeea ar fi lansate spre Romania, acestea ar lovi regiunea orasului Constanta in trei minute de la lansare. Rachetele Iskander (SS 26 Stone, potrivit terminologiei NATO) au o raza de actiune de peste 400 de kilometri si o viteza de croaziera de peste 2100 m/s. Potrivit declaratiilor de ieri ale lui Mihail Ulianov, seful Departamentului de neproliferare din Ministerul de Externe de la Moscova, Rusia "are dreptul" sa plaseze in Crimeea si arme nucleare.

Citeste si: Oficial de la Moscova: Rusia are dreptul sa plaseze arme nucleare in Crimeea

Intre Crimeea si cele mai apropiate puncte de pe teritoriul Romaniei sunt, in linie dreapta, circa 300 de kilometri (sub raza de actiune a rachetelor din Crimeea). La ultima sedinta a CSAT, din data de 3 martie, chiar presedintele Klaus Iohannis isi manifesta preocuparea fata de aceasta situatie. Fara a mentiona explicit riscul rachetelor, seful statului roman declara ca "avem tot interesul ca orice conflict din aceasta parte a Europei sa se rezolve pe cale pasnica", intrucat "Romania se afla la aproximativ 300 de kilometri de Crimeea".

Pe teritoriul Romaniei, cele mai probabile tinte ale unor rachete rusesti nu sunt, desigur, satele de langa frontiera cu Ucraina, aflate la 300 de kilometri de Crimeea. Tinte mai probabile ar fi bazele militare utilizate de NATO sau facilitatile puse de Romania la dispozitia SUA.

Intre Crimeea si Constanta sunt 400 de kilometri, deci rachetele Iskander din Crimeea pot lovi si aceste obiective.

Un obiect aerian care zboara cu 2100 metri pe secunda parcurge o distanta de 400 de kilometri in 190 de secunde de la momentul lansarii, adica in 3,17 minute. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro