Rabojul lui Ciorbea. Pentru cine si pentru ce s-a "sensibilizat" Avocatul Poporului

Victor Ciorbea a ajuns in fruntea Avocatului Poporului in aprilie 2014, acesta fiind propus de grupurile PSD din Senat si Camera Deputatilor. O alta abordare pentru politicienii si oamenii de afaceri de dupa gratii Pe de alta parte, Avocatul Poporului a fost ingrijorati de tratamentul de care au parte mai multi politicieni si oameni de faceri aflati dupa gratii. De atentia lui Oprescu a beneficiat recent si Liviu Luca, fost lider de sindicat, condamnat la zece ani de inchisoare pentru delapidare.

acum 73 luni (7 Jan 2017)

Victor Ciorbea a ajuns in fruntea Avocatului Poporului in aprilie 2014, acesta fiind propus de grupurile PSD din Senat si Camera Deputatilor. Din acel moment, Ciorbea a aratat ca nu a uitat cine l-a sustinut pentru aceasta functie si a evitat sau a refuzat sa atace al CCR mai multe ordonante simple sau de urgenta controversate.

"Ordonanta traseistilor"

O prima dovada a pasivitatii lui Victor Ciorbea a avut loc dupa adoptarea de catre Guvernul Ponta, in august 2014, a Ordonantei de urgenta numarul 55/2014, cunoscuta mai mult ca "Ordonanta Dragnea" sau "Ordonanta traseistilor". Prin acest act a fost suspendata pentru 45 de zile legea care prevedea ca primarii sa-si piarda mandatul in cazul in care parasesc partidul sub sigla caruia au fost alesi. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu stabileste pentru Avocatul Poporului obligativitatea sesizarii Curtii Constitutionale, aceasta fiind o atributie pe care legiuitorul a lasat-o la latitudinea sa", arata Victor Ciorbea, in raspuns la solicitarea acestora. Mai mult Ciorbea a mai precizat ca "aspectele sesizate excedeaza competentei institutiei" si ca, daca ar depune sesizare, si-ar depasi "pozitia sa de neutralitate si de obiectivitate".

Dupa ce a ajuns in Parlament si a trecut de vot, legea a ajuns pe masa CCR. Pe 13 martie, Guvernul Ponta a adoptat o Ordonanta de urgenta in care erau modificate 26 de legi. 13 organizatii neguvernamentale i-au cerut lui Ciorbea sa atace la Curtea Constitutionala Ordonanta de Urgenta nr. Din totalul de 168 de senatori prezenti in sala, la momentul votului, au votat 151. De la tribuna Senatului s-a anuntat ca "nu a fost intrunit votul majoritatii senatorilor", drept urmare "Senatul nu incuviinteaza arestarea preventiva" a lui Dan Sova. APADOR-CH i-a cerut Avocatului Poporului, in martie 2015, sa sesizeze Curtea Const... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro