Putin testeaza limitele noii administratii de la Casa Alba cu incidente provocate in Ucraina si Siria. Cum va reactiona Trump?

Putin testeaza limitele noii administratii de la Casa Alba cu incidente provocate in Ucraina si Siria. Cum va reactiona Trump?

Armata ucraineana, in stare de alerta maxima Ucraina in flacari: Testarea administratiei Trump prin relansarea razboiului din Donbas Dupa cum prognozam ca arata semnele de pe teren, chiar marti, violenta a izbucnit in Estul Ucrainei, iar razboiul a fost reluat la linia de contact din regiunea Dontesk, intr-un atac cu tiruri de artilerie grea, tancuri si mortiere, desi aceste categorii de armament trebuiau sa fie depozitate la distanta de linia de contact. In acelasi timp, Consiliul de Securitate al ONU, care include Rusia (ce detine drept de veto), a adoptat un apel dupa reuniunea de urgenta de marti noapte, in care se cere oprirea imediata a focului, exprimandu-se profunda preocupare pentru reluarea razboiului din Donbas, care ameninta sa devina cel mai sangeros conflict din Europa de la razboaiele balcanice. Din punctul de vedere al pozitiilor de pe teren, in ciuda atacurilor repetate cu grupe de 30-60 de oameni, dupa bombardamentele artileriei, partea ucraineana anunta mentinerea pozitiilor, dar si costuri majore pentru populatia civila, Peste 80 de persoane au fost evacuate din zona directa de conflict, iar peste 22.000 de oameni au fost lasati in frig si fara apa in plina iarna, la minus 10 grade, dupa distrugerea utilitatilor orasului Avdiivka. Mai apoi, datele vin de la sfarsitul saptamanii, cand fostul premier Iulia Timosenko a avut o discutie scurta si o oportunitate foto la intrarea la mic dejunul de rugaciune, cand a comunicat cu presedintele Trump, Timosenko sustinand ca acesta a fost de acord ca sanctiunile impotriva Rusiei lui Putin raman pe loc pana la indeplinirea pe de-a-ntregul a memorandumului de la Minsk.

acum 89 luni (7 Feb 2017)

>

Mai interesant pentru intreaga lume au fost insa reactiile sale la intalnirea cu cruda realitate si modul in care va reactiona cel care nu si-a refuzat nimic o viata atunci cand se confrunta cu refuzul general. Dupa ocheade prin camerele de luat vederi si mesaje gentile, s-a ajuns la faza telefoanelor reciproce - cam neutre sau neconvingatoare - dar si la primele teste. Caci, daca la nivel intern reactia strazii, asociatiilor de specialitate si a justitiei americane a blocat legile anti-imigratie, ordinele executive ale lui Trump, in spatiul extern nemultumirile au inceput sa se acumuleze si sa aduca costuri. Inocularea acestei dezinformari nu a putut sa fie contracarata decat de pozitionarea clara a noii administratii, facuta saptamana trecuta, la ONU, de noul reprezentant al SUA, Nikki Haley, intr-o suita de condamnari puternice ale Rusiei lui Putin. Insa notabil este ca Trump insusi a ramas in umbra, iar mesajele sale sunt inca transmise de intermediari, fie cei cu care discuta, fie reprezentantii sai, asa incat politica Americii lui Trump fata de Rusia e inca in curs de redactare.

Presedintele american Donald Trump FOTO Getty Images Taifunul Trump: demiteri, explozii de furie, trantitul telefonului liderilor globali

Presedintele Donald Trump a implinit doua saptamani de cand se afla la Casa Alba si a reusit sa uimeasca lumea prin reactiile sale profund nepotrivite si neuzitate in relatiile interne si internationale. Presedintele Statelor Unite s-a trezit parasit de elemente majore din establishment, cu precadere din Departamentul de Stat, acolo unde cei din zona tehnica responsabila de imigratie si refugiati stiau ca trebuie sa aplice politica de migratiune si au plecat inainte sa fie lansat programul. Mai intai, premierul nipon Shinzo Abe s-a trezit cu situatia ciudata in care a avut o discutie cu presedintele american legat de Parteneriatul Trans-Pacific, acordul de liber schimb numit TPP, inainte de preluarea formala a mandatu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro