Putin: sistemul antiracheta american in Romania complica situatia internationala in jurul Rusiei

"Desfasurarea de elemente ale sistemului antiracheta american in Romania complica situatia internationala in jurul Rusiei" a declarat vineri presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, in timpul unei reuniuni centrate pe dezvoltarea industriei militare ruse, informeaza agentia de presa TASS, citata de Agerpres. Pozitia oficiala a NATO, exprimata si la ceremonia de joi, este ca scutul de la Deveselu are un rol pur defensiv si obiectivul sau este de a descuraja actiuni agresive din partea unor state cu veleitati nucleare din Asia si Orientul Mijlociu, precum Coreea de Nord sau Iranul.

acum 53 luni (14 May 2016)

"Desfasurarea de elemente ale sistemului antiracheta american in Romania complica situatia internationala in jurul Rusiei" a declarat vineri presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, in timpul unei reuniuni centrate pe dezvoltarea industriei militare ruse, informeaza agentia de presa TASS, citata de Agerpres. Din pacate, ea se agraveaza, dat fiind punerea in aplicare acum in Romania a statiei de radiolocatie, in calitate de element al sistemului de aparare antiracheta american", a subliniat Putin. De asemenea, potrivit liderului rus, actuala desfasurare de elemente ale sistemului american antiracheta in Europa 'nu este aparare, ci majorarea potentialului nuclear'.

Referitor la sistemul antiracheta al NATO, seful statului rus a amintit ca Moscova si-a exprimat de nenumarate ori ingrijorarile si si-a propus cooperarea cu partenerii americani, propunere care a fost respinsa.

Scutul antiracheta pe care Statele Unite l-au activat in Europa este un pas catre o noua cursa a inarmarii, a declarat vineri presedintele rus, Vladimir Putin, care s-a pronuntat pentru ajustarea cheltuielilor bugetare ale tarii sale in vederea neutralizarii ''amenintarilor emergente'' la adresa Rusiei, relateaza agentia de presa Reuters. In acest caz, Europa de Est este o astfel de periferie.

Alaturi de desfasurarea unor nave transportand rachete Aegis in Marea Mediterana si de alte elemente ale scutului antiracheta in Polonia, obiectivul din Romania este ''inca un pas catre subrezirea securitatii internationale si inceputul unei noi curse a inarmarii'', a adaugat seful statului rus. El a mentionat ca Rusia nu va fi atrasa in aceasta cursa, dar va continua sa isi reinarmeze fortele armate si navale si va cheltui fondurile aprobate, intr-o maniera care va ''confirma actualul echilibru strategic de forte''. La randul sau, asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul, verificarea si conformitatea armamentelor, Frank Rose, avertiza ca rachetele balistice iran... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro