Putin: Rusia nu poate continua realizarea proiectului South Stream. De vina este Bulgaria

Proiectul South Stream, cu un cost estimat de 40 de miliarde de dolari, urma sa transporte gaze rusesti catre centrul Europei, pe o ruta care va ocoli Ucraina, cu care Rusia este in relatii tensionate. Intr-o interventie de luni, un alt oficial de la Moscova, viceministrul rus de Externe, Alexei Meskov, a acuzat NATO ca vrea destabilizarea tarii sale, dar si regiunii Europei de Nord. Ungaria a semnat, de altfel, o pleiada de contracte energetice cu Rusia, inclusiv construirea unor reactoare nucleare la Paks de catre Rosatom si cu un credit furnizat tot de catre Rusia.

acum 98 luni (2 Dec 2014)

De aceea, va trebui sa ne reconsideram participarea la acest proiect", a declarat Putin in cadrul unei conferinte de presa de luni.

Totodata, liderul de Kremlin a apreciat ca pozitia Uniunii Europene in legatura cu proiectul South Stream nu este constructiva.

Directorul grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a anuntat luni ca a pus cruce proiectului de gazoduct South Stream, dupa ce presedintele rus Vladimir Putin vorbise anterior de obstacolele ridicate de Uniunea Europeana impotriva realizarii acestui proiect, informeaza Reuters.

Proiectul South Stream, cu un cost estimat de 40 de miliarde de dolari, urma sa transporte gaze rusesti catre centrul Europei, pe o ruta care va ocoli Ucraina, cu care Rusia este in relatii tensionate.

Intr-o interventie de luni, un alt oficial de la Moscova, viceministrul rus de Externe, Alexei Meskov, a acuzat NATO ca vrea destabilizarea tarii sale, dar si regiunii Europei de Nord. In plus, a acuzat fortele occidentale ca preia doar informatiile furnizate de conducerea de la Kiev, fara a lua in seama si varianta Moscovei. Eni, EdF si Wintershall, partenerii rusilor

Anterior, oficialii rusi au dat asigurari ca lucrarile la realizarea tronsonului de pe sub Marea Neagra vor incepe in data de 15 decembrie.

South Stream trebuia sa traverseze Marea Neagra pana in Bulgaria, De aici, ramura nordica trecea prin Serbia, Croatia, Ungaria si Austria, iar cea sudica mergea prin Grecia si Italia. Gazoductul era construit impreuna cu grupul petrolier italian Eni, grupul francez de utilitati EdF si Wintershall - divizia de gaze a BASF, cea mai mare companie din industria chimica din lume.

De asemenea, OMV era partenerul Gazprom pentru portiunea austriaca. Ulterior, presedintele Traian Basescu a avertizat grupul OMV cu privire la acest fapt, afirmand: "Sunt foarte multe informatii de presa in care OMV Austria pare a lansa politici care nu sunt in favoarea statului roman.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro