Putin, Orban si Erdogan, pe aceleasi metereze

> Am ajuns in starea asta, ne este atat de greu, suferim atat de mult pentru ca suntem victimele unor jocuri facute peste noi de catre puternicii lumii, cei care ne-au furat, ne-au umilit, au incercat sa ne anihileze valorile nationale si sa loveasca in insasi esenta capacitatii noastre de supravietuire. Greu era de tinut acest discurs in Europa timpului de pace si prosperitate, atunci cand memoriile ajungeau rapid intre copertile cartilor de istorie in favoarea celuilalt rationament, extrem de atractiv pentru ca era confirmat de realitatea imediata si palpabila: statele bunastarii. Modelul de baza este cel instaurat de BREXIT, devenit sursa de inspiratie pentru noul nationalism european, cu motivatia sa esentiala: vrem sa ne fie mai bine pe viitor, parasim sistemul actual de aliante, anulam tratatele semnate si parafate, vrem altceva, vrem alte tratate, alte reguli, alta organizare a jocurilor, care sa ne fie favorabila.

acum 48 luni (2 Oct 2016)

>

Am ajuns in starea asta, ne este atat de greu, suferim atat de mult pentru ca suntem victimele unor jocuri facute peste noi de catre puternicii lumii, cei care ne-au furat, ne-au umilit, au incercat sa ne anihileze valorile nationale si sa loveasca in insasi esenta capacitatii noastre de supravietuire. Va trebui sa gasim puterea sa spunem aceste lucruri si sa cerem anularea tratatelor marsave, devenind astfel demni de gloria de odinioara si sacrificiile facute de stramosii nostri.

Greu era de tinut acest discurs in Europa timpului de pace si prosperitate, atunci cand memoriile ajungeau rapid intre copertile cartilor de istorie in favoarea celuilalt rationament, extrem de atractiv pentru ca era confirmat de realitatea imediata si palpabila: statele bunastarii.

Foarte usor de tinut acest discurs acum cand, dupa anii in care proiectul european era prioritar cu a sa tendinta de unificare a spatiilor, problemele sunt retrimise, rapid, brutal, inspre nivelul de competenta si puterea de rezolvare, atat cata e ea, dupa stiinta si resursele fiecaruia, a Statelor Membre. Acestea fiind obsedate, pe buna dreptate, de faptul ca, in lipsa unei solutii europene, trebuie sa-si creeze fiecare zonele proprii de aparare impotriva "celorlalti", strainii cotropitori, rai, criminali, lenesi, incompetenti, pusi pe furat si incercand din toate puterile sa profite de bogatiile autohtonilor.

Si atunci, incep reactiile unilaterale ale statelor pentru securizarea pietelor nationale, in paralel cu o campanie masiva interna de motivare si fidelizare a opiniei publice in jurul idealului national, cu argumente din ce in ce mai dure, nationaliste, extremiste uneori, toate in jurul temei recurente a acestui tip de propaganda: "ne vrem tara inapoi!". Modelul de baza este cel instaurat de BREXIT, devenit sursa de inspiratie pentru noul nationalism european, cu motivatia sa esentiala: vrem sa ne fie mai bine pe viitor, parasim sistemul actual de aliante, anu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro