Putin nu mai vrea frontiere?
Nu putem uita scenariile liderului de la Kremlin pentru Georgia, cand dupa un raid militar de cateva zile a obtinut Ossetia de Sud, sau cel pentru Crimeea, cand "omuletii verzi" au invadat peninsula ucraineana Crimeea si apoi Putin a "cules-o" printr-un soi de referendum. In timp ce organizatia extremista Statul Islamic este responsabila de un numar enorm de victime, razboiul jihadistilor a facut o favoare guvernului rus, deturnand atentia opiniei internationale de la o serie de atrocitati. Alexei Navalnii, principalul opozant al lui Putin, arestat la domiciliu si supus unui proces de frauda fiscala, o manevra politica de defaimare a disidentei, a dezvaluit numele de familie folosit de una din cele doua fiice ale liderului rus, un secret pe care presedintele il pastreaza de ani de zile.
La un an de la debutul conflictului din Ucraina, in cadrul caruia peste 5.000 persoane si-au pierdut viata, Occidentul inca nu poate descifra tactica presedintelui rus, Vladimir Putin. Putin accepta discutii pentru pace, semneaza acorduri, promite, dar nu respecta nimic.Revine la Moscova, acuza Occidentul ca planuieste detronarea lui, declara NATO principala amenintare la securitatea Rusiei si, clandestin, continua planul de rupere a estului Ucrainei dupa ce a rapit Crimeea. Eforturile diplomatice ale cancelarului german Angela Merkel si ale presedintelui francez Francois Hollande pentru pace in estul ucrainean si evitarea unui "razboi total" au fost aruncate in aer de liderul rus, care, in pofida semnaturii puse pe acordurile de la Minsk, a lasat separatistii pro-rusi sa continue luptele violente contra armatei ucrainene dupa data pe care o anuntase pentru incetarea focului. Promisiunile sale de la Minsk pentru pacea in Ucraina au fost dezmintite, iar marti a cerut ca Ucraina sa se recunoasca invinsa si armata ucraineana sa paraseasca Debaltevo daca vor sa ramana in viata. Plecati din Debaltevo, a cerut Putin care neaga de luni de zile ca ar fi implicat in criza din Ucraina, unde armele si combatantii sai sfarteca civili si distrug orase. Putin nu renunta la controlul estului ucrainean si preluarea de catre rebelii pro-rusi a orasului Debaltevo, important nod feroviar ce face legatura cu Rusia este o infrangere dura pentru Kiev. Nu putem uita scenariile liderului de la Kremlin pentru Georgia, cand dupa un raid militar de cateva zile a obtinut Ossetia de Sud, sau cel pentru Crimeea, cand "omuletii verzi" au invadat peninsula ucraineana Crimeea si apoi Putin a "cules-o" printr-un soi de referendum. Toate operatiunile le considera normale intrucat au avut loc in teritorii ale fostului imperiu sovietic, a carui cadere o digera foarte greu si la a carui refacere viseaza de ani buni.
Cand Francois Hollande a facut escala la Moscova, revenind dintr-o vizita in Ka... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro