"Putin joaca poker, la cacealma si intimidare" - interviu cu Garry Kasparov

> A fost hartuit, amenintat de autoritati si de politie, iar de doua ori a fost chiar arestat. El poate aparea legat de chestiunea Iranului, care depinde de Putin, sau oriunde in alta parte, dar in cele din urma Trump va trebui sa aleaga in mod public intre ciudata sa loialitate personala fata de Putin si interesele Statelor Unite. E important sa li se reaminteasca liderilor democrati ca esenta acestui sistem de guvernare e aceea de a proteja grupurile minoritare si persoanele care au, de fapt, nevoie de protectie.

acum 89 luni (25 Feb 2017)

>

A fost hartuit, amenintat de autoritati si de politie, iar de doua ori a fost chiar arestat. De ce trebuie opriti Vladimir Putin si inamicii lumii libere a fost tradusa in 2016 la Editura Litera).

Domnule Kasparov, cred ca prima intrebare pe care revista noastra v-o adreseaza este aproape inevitabila in actuala conjunctura internationala: cum va imaginati viitorul relatiilor dintre Vladimir Putin si Donald Trump? De ce se intimpla asta nu putem sti, dar e ceva foarte ingrijorator si, in intreaga sa prestatie, asta e singurul subiect in care a fost consecvent. Problema este ca SUA si Rusia nu au deloc interese comune, asa ca aparitia conflictului e inevitabila. El poate aparea legat de chestiunea Iranului, care depinde de Putin, sau oriunde in alta parte, dar in cele din urma Trump va trebui sa aleaga in mod public intre ciudata sa loialitate personala fata de Putin si interesele Statelor Unite. Reagan a avut un nucleu moral ferm, o credinta sincera in bine si rau, si stia ca e important sa fie de partea libertatii din intreaga lume, chiar daca uneori era necesar sa mai si negocieze. Nimic din cuvintele sau actiunile lui Trump nu sugereaza o asemenea axa morala, ca sa nu mai vorbim despre grija pentru drepturile individuale din America sau din restul lumii. As fi fericit sa-mi dovedeasca ca ma insel, dar, din pacate, continui sa am dreptate in legatura cu el si cu alti asemenea oameni.

In ultima instanta insa, credeti ca Donald Trump poate fi considerat de partea buna a baricadei sau ca poate fi atras de aceasta parte?

Daca Trump sta de partea drepturilor individuale, a dreptului la libertate si securitate in lumea libera, el va fi de partea buna a istoriei. Pina acum, el e doar de propria lui parte si de partea lui Putin. Speranta mea, greu de imaginat chiar acum, e ca unele infringeri in fata unor curti de justitie din Statele Unite si niste viitoare situatii jenante pe scena internationala il vor "vindeca" pe Trump de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro