Putin isi reneaga "omuletii verzi"

Captivii ar apartine "celei de a 3-a Brigada ale fortelor speciale cu baza la Tagliatti, 800 km sud-est de Moscova.Cei doi soldati rusi au marturisit ca operau intr-o unitate de sabotaj si de recunoastere care cuprinde 14 alti membri ai fortelor armate speciale ruse alaturi de separatistii ucraineni. Statele Unite acuza Rusia ca intareste sistemele de aparare aeriana in estul Ucrainei si de participare la exercitiile de formare a rebelilor-pro-rusi, violand acordurile de la Minsk. O sursa a departamentului de Stat american preciza recent ca "este cea mai mare cantitate de echipament rusesc de aparare aeriana din estul Ucrainei dupa august", iar "exercitiile de formare sunt deosebit de complexe si integreaza drone rusesti, semn incontestabil al prezentei ruse".

acum 109 luni (20 May 2015)

Capturarea a doi soldati rusi in estul separatist al Ucrainei, dovada a prezentei oamenilor Moscovei care sustin rebelii pro-rusi, a provocat o escalada a declaratiilor de ambele parti, Kremlinul continuand sa nege ca ar avea soldati implicati in luptele din estul ucrainean.

Cei doi soldati pe care Kievul ii acuza ca apartin fortelor speciale ruse si capturati langa un oras aflat sub controlul fortelor guvernamentale, in apropierea fiefului separatist Lugansk, vor fi judecati pentru acte de terorism, au declarat autoritatile ucrainene. Captivii ar apartine "celei de a 3-a Brigada ale fortelor speciale cu baza la Tagliatti, 800 km sud-est de Moscova.Cei doi soldati rusi au marturisit ca operau intr-o unitate de sabotaj si de recunoastere care cuprinde 14 alti membri ai fortelor armate speciale ruse alaturi de separatistii ucraineni.

Detentia soldatilor rusi ridica noi intrebari asupra durabilitatii incetarii focului respectat in mare parte a regiunii - spre marea relaxare a civililor si proprietarilor de intreprinderi. Grupul trilateral de contact, pus in functie pentru facilitarea dialogului intre partile in conflict, a semnalat o crestere a violarilor incetarii focului - pana la 80 fata de 40 inregistrate in ultima luna.

Semnele escaladei

Colonelul Alexandre Kuserenko, purtator de cuvant al Rusiei pentru Grupul de contact a declarat pentru Independent ca datele sunt semnele unei escalade. "Cand patrulele care verifica incetarea focului, ambele parti incearca sa nu traga si dispunem de sisteme de comunicare pentru oprirea bombardamentelor in timp util dupa ce s-au declansat, dar aceste sisteme nu mai functioneaza bine de saptamana trecuta".

Mozgovoi compara procesul de la Minsk cu negocierile secrete si infructuoase dintre Kiev si separatistii din Lugansk in aprilie.

Abordarea lui Mozgovoi privind independenta nu a fost bine primita de toata lumea si se pune problema daca va fi capabil sa supravietuiasca multa vr... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro