Putin isi apara "clanul"

O nebuloasa de firme offshore De aceasta data, documentele Panama dezvaluie un cerc de spalare de bani implicand apropiatii lui Vladimir Putin, operatiuni de miliarde de dolari executate de Banca Rossia, supusa sanctiunilor americane si europene dupa anexarea Crimeii de catre Rusia. Miile de documente dezvaluie ca de ani de zile milioane de dolari provenite din seifurile statului rus tranziteaza spre societati offshore din Panama si Caraibe prin complicitatea apropiatilor presedintelui rus.

acum 52 luni (29 May 2016)

Grupul RBK, ce cuprinde un canal TV, un site Internet si un cotidian, a fost decapitat la ordinul Kremlinului.

Administratia prezidentiala nu a apreciat punerea in discutie a violoncelistului Serghei Roldughin, nasul uneia dintre fetele lui Putin si acuzat ca a transferat doua miliarde dolari in banci offshore pentru amicii liderului de la Kremlin. Pentru ca ziaristii grupului au trecut linia rosie de doua ori in lunile precedente. Au avut grija sa nu-i dezvaluie identitatea, dar toata lumea a inteles ca era vorba de fiica lui Putin. Si a doua oara cu ocazia unui articol asupra tanarului oligarh Kirill Samalov, cu o avere aparuta peste noapte si casatorit cu Ekaterina. Odata cu apropierea legislativelor din septembrie si la mai putin de doi ani pana la alegerile prezidentiale, autoritatile au decis sa actioneze. Omul de afaceri, altadata angajat in politica si candidat la prezidentiale in 2012, a facut concesii.

De la WikiLeaks la Panama Papers

Documentele Panama Papers sunt un apel la trezire pentru toti cei care mai aveau dubii privind dimensiunea clientelismului si coruptiei inradacinate la nivelul conducerii Rusiei.

Pentru cei care au urmarit functionarea interna a presedintiei lui Putin in ultimii 16 ani, documentele Panama sunt o confirmare, si nu o dezvaluire.

Prima data o mare cantitate de informatii a divulgat in 2010 sistemul coruptiei in Rusia, cand cabluri diplomatice americane obtinute de WikiLeaks au descris un "stat mafiot virtual" si un sistem in care presedintele rus utilizeaza intermediari pentru a-si ascunde "averea ilicita".

O nebuloasa de firme offshore

De aceasta data, documentele Panama dezvaluie un cerc de spalare de bani implicand apropiatii lui Vladimir Putin, operatiuni de miliarde de dolari executate de Banca Rossia, supusa sanctiunilor americane si europene dupa anexarea Crimeii de catre Rusia.

Un amic al lui Putin, violoncelistul Serghei Roldughin, se afla in cent... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro