Putin, in spatele asasinarii lui Litvinenko

In cursul anchetei au fost prezentate dovezi stiintifice detaliate legate de "drumul poloniului" - o lunga lista de locuri si obiecte contaminate de substanta radioactiva si legate de miscarile celor doi suspecti rusi, Andrei Lugovoi si Dmitri Kovtun, in timpul celor trei vizite la Londra, in ultima acestia reusind otravirea lui Litvinenko. Marina Litvinenko, vaduva disidentului rus, a declarat la iesirea din tribunal ca sotul ei nu a avut nici o indoiala ca ordinul de a fi ucis venea de la Kremlin: "Sotul meu a fost ucis de agenti ai statului rus in primul act de terorism nuclear pe strazile Londrei.

acum 62 luni (2 Aug 2015)

In pledoaria finala a anchetei publice autorizate de guvernul britanic, avocatul familiei lui Alexandre Litvinenko, disidentul rus otravit la Londra in 2006, a cerut judecatorului sa-l implice formal pe presedintele Putin in asasinat. Procedura juridica deschisa in ianuarie s-a incheiat la 31 iulie si judecatorul Robert Owen are la dispozitie un termen de cinci luni pentru a-si expune concluziile.

Avocatul vaduvei si fiului lui Litvinenko, Ben Emmerson, a profitat de pledoaria sa finala pentru a-l acuza direct pe presedintele rus, Vladimir Putin, ca se afla in spatele crimei, subliniind ca dovezi indubitabile dovedesc faptul ca Putin a ordonat personal asasinarea disidentului rus pe strazile Londrei.

In cursul anchetei au fost prezentate dovezi stiintifice detaliate legate de "drumul poloniului" - o lunga lista de locuri si obiecte contaminate de substanta radioactiva si legate de miscarile celor doi suspecti rusi, Andrei Lugovoi si Dmitri Kovtun, in timpul celor trei vizite la Londra, in ultima acestia reusind otravirea lui Litvinenko. Avocatii Scotland Yardului au sustinut joi ca cei doi sunt un cuplu de asasini ignoranti si statul rus se afla in spatele mortii lui Litvinenko, un disident care facea campanie fara incetare contra coruptiei statului rus si a crimei organizate.

Ancheta, care a suferit diverse amanari din ianuarie, a inclus declaratiile a 62 de martori in 34 zile de audienta, tema centrala a anchetei fiind stabilirea implicarii statului rus in aceast asasinat. Emmerson a declarat ca dupa contaminarea cu poloniu, Kovtun si Lugovoi au beneficiat de "un zid de protectie din partea elementelor corupte de la Kremlin".

In martie, instanta britanica a fost anuntata de Kovtun ca va depune marturie de la Moscova, prin sistem video. "Abordarea autoritatilor ruse de la inceput si pe parcurs ofera o baza solida pentru concluzia ca Putin si acolitii sai de la Kremlin nu numai ca se afla in spatele asasinatului, dar si ridica zi... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro