Putin forteaza divizarea europenilor

Putin isi avanseaza pionii in Mediterana si amenintat de o noua serie de sanctiuni ale UE pentru rolul jucat in estul Ucrainei, el se straduie sa teasa relatii mai stranse cu unele state membre. In afara legaturilor religioase legate de ortodoxie, insula este un paradis fiscal pentru marile firme si oligarhii rusi si mai recent, Duma a ratificat decizia Kremlinului de a imblanzi rambursarea creditului de 2,5 miliarde euro acordate de Moscova in 2011. Tonul a urcat intre Rusia si Ucraina dupa ce gigantul gazier rus Gazprom a inceput saptamana trecuta sa aprovizioneze direct zonele controlate de rebelii pro-rusi, pe motivul ca Kievul a incetat sa o faca iar Moscova estimeaza ca aceste livrari de gaz intra in contractul incheiat in octombrie intre Gazprom si grupul Naftogaz, si deci Kievul trebuie sa le plateasca.

acum 69 luni (27 Feb 2015)

Putin isi avanseaza pionii in Mediterana si amenintat de o noua serie de sanctiuni ale UE pentru rolul jucat in estul Ucrainei, el se straduie sa teasa relatii mai stranse cu unele state membre. Dupa Ungaria si Grecia, Kremlinul s-a indreptat spre Cipru, Bruxelles-ul suspectand ca Moscova urmareste semanarea discordiei printre "cei 28" pentru a scapa de noile masuri de retorsiune.

Putin isi continua jocul de sah intr-o pardica contra Occidentului si pentru urmatoarea miscare a ales Cipru, insula pozitionata strategic intre Mediterana si stramtoarea Bosfor. Scopul este divizarea europenilor pentru a ca Moscova sa se poata folosi de influenta sa asupra statelor UE pe care le-a transformat in "sateliti". Pentru liderul de la Kremlin, care public s-a angajat in favoarea procesului de pace in Ucraina, venirea unui astfel de aliat cade la tanc. Iar la 11 februarie, ministrul grec de Finante, membru al guvernului Tsipras, oficial pro-rus, a mers la Moscova in speranta unui ajutor financiar rus pentru a putea renunta la creditorii "troicii".

La Bruxelles, baletul rus a fost observat cu atentie si cu ingrijorare, fiind considerat parte a planului Kremlinului de a fisura unitatea afisata de tarile UE. In afara legaturilor religioase legate de ortodoxie, insula este un paradis fiscal pentru marile firme si oligarhii rusi si mai recent, Duma a ratificat decizia Kremlinului de a imblanzi rambursarea creditului de 2,5 miliarde euro acordate de Moscova in 2011. Cu Ungaria, dependenta de aprovizionarea cu gaz rusesc, Moscova joaca pe cartea energetica si dupa esuarea proiectului gazoductului South Stream, Rusia a lansat un proiect alternativ in cooperare cu Turcia si in care doreste sa atraga Budapesta. "Chiar daca Rusia innoada acorduri economice, tentativa de a distruge unitatea UE va esua pentru ca aceasta nu reprezinta doar o organizatie ci o civilizatie, arata Igor Bounin, presedintele Centrului rus de tehnologie politica.

Putin a obtinut de la autor... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro